Психологічна підтримка є одним з найпопулярніших запитів у Центрах життєстійкості

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Однією з найпопулярніших послуг, що надають у 162 Центрах життєстійкості по всій Україні, є психологічна підтримка.

Про це розповіли в Мінсоцполітики в інтерв’ю Громадському.

Ілюстраційне зображення. Фото: congress.gov.ua

За словами заступниці міністра соціальної політики України Уляни Токарєвої, проєкт із відкриття центрів “більш ніж виправдовує себе”. До кінця поточного року по всій країні мають запрацювати загалом дві сотні центрів.

“Дуже багато як родин ветеранів, так і самих військовослужбовців звертаються із запитом на психологічну підтримку. Окрім того, в центрах консультують і з соціальних питань та допомагають з іншими запитами, наприклад долучаючи інші служби. Та основний акцент – це все ж психологічна підтримка дуже різних груп: і родин ветеранів, і людей, які переїжджають з постраждалих громад, і батьків з дітьми. Йдеться про такий перший рівень психологічної допомоги”, – говорить вона.

Центри станом на липень обійшлися державі в 31 мільйон гривень, а на повне фінансування в бюджеті заклали близько 400 мільйонів. Конкурс на відкриття центрів проводить національний закупник – Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю. У Мінсоцполітики кажуть, що це “окремий прозорий та об’єктивний процес”

Нагадаємо, що за неповний рік уже близько 300 тисяч українців звернулися до лікарів зі скаргами на ментальне здоровʼя.

Торік серед українців запит на психологічну допомогу збільшився майже вдвічі, а з 2022-го від 30 до 60% усіх звернень до лікарів були пов’язані саме зі скаргами на ментальне здоров’я. 

Дослідження показують, що психологічну допомогу звертається лише один з пів сотні, втім експерти ВООЗ оцінюють кількість українців, яким через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, у 10 мільйонів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter