Проти кримської підприємиці порушили кримінальне провадження за встановлення відеокамер на КПП ФСБ

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися
Українські правоохоронці порушили кримінальне провадження проти мешканки Криму, яка постачала техніку для окупаційного пункту пропуску “Джанкой”, що межує з Херсонською областю. 
 
Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим. 
 

Її дії кваліфікували за фактом колабораційної діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Підозрювана відповідно до законодавства РФ зареєструвалася як індивідуальна підприємиця та займалася будівельно-монтажними роботами на окупованому півострові.
 
Здійснюючи господарську діяльність у співпраці з ворогом, кримчанка уклала контракт із федеральною установою, що відповідає за будівництво та експлуатацію об’єктів “роскордону” в Криму. Влітку минулого року на виконання умов договору підозрювана облаштувала засобами відеонагляду незаконно створений окупантами пункт пропуску “Джанкой”, – мовиться в повідомленні.
 
У прокуратурі наголошують, що підприємиця достовірно знала про заборону вести таку діяльність у співпраці з державою-окупантом.
 
Напередодні керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.
 
“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний. 
 
Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість. 
 
Президент Володимир Зеленський у своєму посланні до Верховної Ради 28 грудня зауважив, що в Криму поменшало флагманів окупантів і незаконна споруда “керченський міст”, коли працює, більше працює на виїзд. 
 
 
Напередодні міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук запевнила, що Україна проведе деокупацію та реінтеграцію Криму відповідно до міжнародного гуманітарного права та відповідно до конвенцій і визнаних світом правил. Вона переконана, що це станеться швидше, ніж очікує Росія. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter