Пропагандистський ресурс RT отримав сербську ліцензію та почав трансляцію програм у Німеччині

Дата: 19 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Російський пропагандистський ресурс Russia Today (RT) отримав сербську ліцензію на мовлення. Після цього він почав трансляцію своїх програм у Німеччині, попри заборону німецького законодавства.

Про це пише Radio Slobodna Evropa.

Джерело: AFP via Getty Images

6 грудня ліцензію на мовлення каналу RT DE (раніше відомого як Russia Today) видав сербський регуляторний орган електронних медіа (REM). Таким чином RT отримав можливість охопити німецьку аудиторію. 

Президентка Ради REM Олівера Зекіч 17 грудня підтвердила видачу ліцензії. Вона стверджує, що ліцензія була видана “на підставі закону та Європейської конвенції про транскордонне телебачення“.

На думку Зекіч, документ є “технічно нейтральним”. Видача ліцензії дає право на надання медіапослуг через кабельну, супутникову та електронну мережу зв’язку IPTV.

Юдіта Попович, членкиня REM, єдина, що голосувала проти видачі ліцензії, вважає, що це питання недостатньо врегульоване законодавством Сербії. Видавши ліцензію, сербський регулятор надав можливість RT обійти закони Німеччини.

16 грудня в Німеччині помітили, що програма RT DE вийшла в ефір “через різні канали розповсюдження“, призначені для німецької громадськості.

Німецька державна установа, що відповідає за ЗМІ (MABB), почала судовий розгляд через мовлення RT DE. Вони вимагають від RT пояснень, оскільки ні заявок на трансляцію, ні дозволу на це не було.

На сайті RT вказано, що канал отримав дозвіл на кабельну та супутникову передачу в Сербії, але німецький регулятор вважає, що “за попередньою оцінкою, це недостатня (правова) основа для поширення програми в Німеччині“.

Нагадаємо, у вересні поточного року, адміністрація відеоплатформи “Ютуб”, що належить корпорації “Гугл”, заблокувала два канали російського пропагандистського ресурсу Russia Today, що працювали в Німеччині.

На думку фахівців, Росія і Китай відповідальні за поширення 90% коронавірусних фейків у світі. У НАТО вважають, що обидві країни скористалися пандемією для поширення пропаганди, а в ЄС переконують, що вони підривають довіру до західних вакцин за допомогою неправдивих новин. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter