Канали пропагандистів з RT заблокували в ютубі через брехню про коронавірус

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Адміністрація відеоплатформи “Ютуб”, що належить корпорації “Гугл”, заблокувала два канали російського пропагандистського ресурсу Russia Today, що працювали в Німеччині. 

Про це повідомила головна редакторка RT Маргарита Симоньян

Маргарита Симоньян. Фото: Sputnik

Заблокували основний канал німецького RT та допоміжний, який пропагандисти використовували для обходу блокувань. Як пояснили в пресслужбі Гуглу, зробили це через поширення брехливих новин про коронавірус: це порушувало правила відеоплатформи. 

“RT DE було оголошене попередження за завантаження контенту, що порушує наші правила щодо неправдивої інформації про ковід. Це призвело до припинення їхніх прав на публікацію відео. Під час зупинення прав власники каналу намагалися обійти обмеження, використовуючи інший канал; у результаті обидва канали були закриті за порушення умов використання ютубу”, – наголосили там. 

Очільниця RT вже назвала те, що відбувається, “справжньою медійною війною” та закликала російську владу заблокувати в країні, наприклад, Deutsche Welle.

“Дуже чекаю, що рідна держава, не відкладаючи, заборонить у Росії “Дойче Велле” та інші німецькі ЗМІ, а також закриє корпункти ARD і ZDF. Я вже мовчу про санкції щодо самого Ютубу. Хоча б із самоповаги ми повинні це зробити”, – написала вона в телеграмі. 

Щодо причин блокування, про які повідомили в Гуглі, то Симоньян заявляє, що “чіткі”, на думку Ютубу, правила, ніде ними самими не прописані”. Це твердження є брехнею, адже ще в травні минулого року Ютуб офіційно заборонив публікувати матеріали з неправдивою медичною інформацією про ковід, що суперечить відомостям ВООЗ та місцевих органів охорони здоров’я.

Маргарита Симоньян та президент РФ Володимир Путін. Фото: Sputnik

Відтоді на платформі не можна, наприклад, розповідати про перевагу молитви над вакцинацією або про те, що затримування дихання може застосовуватися як діагностичний тест на коронавірус. Прочитати повний перелік правил можна за покликанням

У російському міністерстві закордонних справ уже відреагували на інцидент. Там повідомили, що запропонують компетентним органам у РФ застосувати заходи у відповідь щодо Ютубу та німецьких медіа в країні. 

“З урахуванням характеру події, що повністю вписується в логіку розв’язаної проти Росії інформаційної війни, вжиття відповідних симетричних заходів щодо німецьких ЗМІ в Росії, до того ж неодноразово викритих в участі у втручанні у внутрішні справи нашої країни, видається не тільки доречним, але й необхідним”, – запевнили у відомстві. 

Російський регулятор уже погрожує Ютубу штрафами, якщо компанія не розблокує канали RT.

Нагадаємо, що, на думку фахівців, Росія і Китай відповідальні за поширення 90% коронавірусних фейків у світі. У НАТО вважають, що обидві країни скористалися пандемією для поширення пропаганди, а в ЄС переконують, що вони підривають довіру до західних вакцин за допомогою неправдивих новин. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter