“Прокурор” у Криму стверджує, що журналістка Данилович виготовила вибуховий пристрій з медичних голок

Дата: 29 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконне формування, що називає себе “Феодосійським міським судом”, розпочало розгляд кримінальної справи по суті щодо громадянської журналістки Ірини Данилович. Окупаційні силовики обвинувачують жінку в незаконному зберіганні вибухівки у футлярі від окулярів.

Про це повідомляє “Кримський процес”

Журналістка Ірина Данилович

“Суд” встановив порядок надання доказів, і після цього “обвинувач” зачитав висновок за підсумками попереднього слідства.

Згідно з цим документом, співробітники незаконного “управління ФСБ Республіки Крим” встановили, що Ірина Данилович виготовила вибуховий пристрій з вибухової речовини й уражальних елементів (медичних голок) та зберігала його із собою.

Підсудна після оголошення обвинувального висновку заявила, що провину не визнає.

На попередньому судовому засіданні незаконна “суддя” Наталія Кулінська відмовила в задоволенні клопотань захисту про виключення низки неприпустимих доказів, отриманих  під час незаконного утримання протягом тижня журналістки в підвалі ФСБ. Сторона захисту клопотала повернути справу “прокурору” для усунення виявлених захистом порушень.

Нагадаємо, наприкінці квітня окупанти заарештували громадянську журналістку Ірину Данилович. Протягом 13 днів з нею не було зв’язку. Як з’ясувалося, вісім днів журналістку утримували в будівлі ФСБ, де тестували на поліграфі, погрожували та давали їсти лише раз на день.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

5 липня “суддя” Ольга Кузнєцова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи. 

Журналістці загрожує до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч російських рублів штрафу.

У правозахисній організації Front Line Defenders вказали на тиск, що чинився на журналістку через її діяльність. Так, у грудні 2021 року в телеграм-каналі “Лис і ворона” з’явилася серія дискредитаційних публікацій, де Данилович таврували як “іноземну агентку”.

9 травня низка правозахисних організацій, зокрема “Репортери без кордонів“, закликали Росію негайно звільнити Данилович.

На початку липня незаконний “Київський райсуд Сімферополя” продовжив журналістці та правозахисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 6 вересня. На судове засідання вільних слухачів і журналістів не пустили.

Наприкінці того ж місяця Ірина Данилович заявила про побиття та тиск із боку співробітників ФСБ РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter