Прокуратуру Німеччини просять взятись за слідство у трьох ймовірних воєнних злочинах росіян в Україні

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Фонд Амалі та Джорджа Клуні звернувся до прокуратури Німеччини з проханням провести розслідування за трьома епізодами ймовірних воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні. 

Про це повідомили на сайті фонду. 

Наслідок російського удару по будинку у Сергіївці на Одещині – це один з епізодів, про розслідування якого просять у фонді. Фото: ДСНС

Збір інформації про злочини росіян в Україні займається програма фонду Docket, яку очолює правозахисниця та кандидатка юридичних наук Анна Нейстат. Також документуванням одного із поданих епізодів займались правозахисники з організації Truth Hounds, що входить до коаліції “Україна. П’ята ранку”. 

Заяви до прокуратури Німеччини подали, адже у країні діє принцип універсальної юрисдикції, що дозволяє судити іноземців, які скоїли воєнні злочини за кордоном. ZMINA вже розповідала, як завдяки цьому у Німеччині судили двох сирійських військових за співучасть у злочинах проти людства. 

Фонд Амалі та Джорджа Клуні просить німецьких правоохоронців розслідувати: 

  • невибірковий ракетний обстріл курорту Сергіївка в Одеській області, в результаті якого влітку торік загинули 22 мирних жителі й ще 40 отримали важкі поранення; 
  • затримання, тортури та вбивства чотирьох чоловіків у Харківській області у березні 2022-го; 
  • страти, тортури, сексуальне насильство, грабежі та інші порушення, скоєні під час російської окупації Київщини.

У першому епізоді правозахисники представляють інтереси 11 сімей жертв і тих, хто вижив, у другому епізоді – інтереси сімей трьох із чотирьох жертв, а у третьому – інтереси того, хто пережив тортури, і сім’ї чоловіка, вбитого російськими військами під час окупації. 

Якщо у Німеччині визнають переконливими докази, подані проти конкретних підозрюваних, то зможуть порушити кримінальне провадження і видати ордери на арешт, зокрема через міжнародні системи Європолу та Інтерполу.

Окремо фонд також передав досьє до Міжнародного кримінального суду, щоб його змогли використати у рамках чинного розслідування МКС. 

Нагадаємо, що правозахисники вимагають від Міжнародного кримінального суду розслідувати те, як росіяни заважають викраденим дітям повертатися до України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter