Прокуратура наполягає на безальтернативному триманні під вартою співмешканців, які ґвалтували дитину на Закарпатті

Дата: 31 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Напередодні на Закарпатті правоохоронці затримали подружжя, яке підозрюють у зґвалтування дитини. Нині вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу, однак прокуратура наполягатиме на безальтернативному триманні їх під вартою.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Ілюстративне зображення. Фото: 18000

Так, 29 березня постраждала дівчинка самостійно звернулася до правоохоронців. 

“За даними слідства, чоловік разом зі співмешканкою вчиняли дії сексуального характеру щодо її доньки, яка не досягла 14 років. Окремі епізоди мати дитини знімала на відео та відправляла йому”, – розповіли в Офісі генпрокурора. 

Після отримання інформації про вчинення таких дій щодо неповнолітньої дитини правоохоронці затримали матір і її партнера. Наразі вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання.

Співмешканцям повідомили про підозру у зґвалтуванні малолітньої дитини, зберіганні дитячої порнографії та вчиненні домашнього насильства (ч. 4 ст. 152, ч. 1 ст. 301-1, ст. 126-1 КК України). 

Крім того, жінку також підозрюють у вчиненні стосовно дитини сексуального насильства (ч. 4 ст. 153 КК України).

Раніше ZMINA писала, що в Мукачівському районі на Закарпатті у 2021 році троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину. Спочатку один із хлопців вдарив дівчину в живіт, щоб уникнути опору жертви та залякати. Інший підліток нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами. Після того як хлопці зняли з дівчини одяг, вони по черзі її зґвалтували та знімали на телефон, а згодом відео розповсюдили учням школи.

За цей злочин у березні 2023 року суд призначив їм іспитовий термін на два роки. Підліткам не інкримінували статті 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), яка передбачає суворіше покарання. Суд аргументував таке рішення пом’якшувальними обставинами: відсутністю судимості, хорошими характеристиками та частковим відшкодуванням потерпілій.

Згодом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець узяв під особистий контроль цю резонансну справу. 

Нагадаємо, що на тлі кількох резонансних справ щодо зґвалтувань школярок, головна редакторка ресурсу “Гендер в деталях” Тамара Злобіна запустила флешмоб “Шкільні звірі” з вимогою створити єдиний алгоритм реагування на гендерне насильство в школах.

Тож, щоб підштовхнути Міністерство освіти до розвʼязання цієї проблеми, гендерна експертка радить долучатися до флешмобу: ділитися шкільними фото та історіями з хештегом #шкільні_звірі, позначати в дописі @mon.ua.official і @genderindetail і вимагати впровадити єдиний алгоритм дій школи у випадку виявлення сексуального насильства в родині, сексуальних домагань від вчителів, домагань і цькування від однолітків, зґвалтування.

Читайте також: Що не так з розслідуваннями справ про зґвалтування “на селі”? Все не так

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter