Проєкт європейського закону про свободу медіа викликав дискусії в Євросоюзі

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У вересні 2022 року в ЄС має вийти новий закон про свободу медіа – The European Media Freedom Act, проте його текст уже викликав дискусії в медійному середовищі. 

З текстом законопроєкту ознайомилися європейські ЗМІ, зокрема Politico.

Джерело: pixabay.com

Закон про свободу медіа, який заплановано оприлюднити вже цього тижня, може дати Брюсселю нові інструменти для посилення гарантій проти державного контролю над громадськими та комерційними ЗМІ, який стає можливим через політичні призначення в наглядових радах і приховане фінансування через рекламу.

На сайті Єврокомісії зазначили, що законопроєкт охоплює три основні сфери, що стосуються медіаринків.

Перша зосереджена на прозорості та незалежності медіабізнесу: аудит операційної діяльності, прозорість медіавласності та вимірювання аудиторії.

Другий аспект – умови здорового функціонування медіа: вплив громадськості на плюралізм поглядів, медіаінновації на ринку ЄС тощо.

Третій аспект документа стосується справедливого розподілу державних ресурсів: незалежність суспільних ЗМІ, прозорість і справедливий розподіл державної реклами.

Законопроєкт спирається на оновлену Директиву про аудіовізуальні медіапослуги в ЄС, яка встановлює правила незалежності медіарегуляторів, сприяє прозорості медіавласності та визнає заборону втручання в редакційні рішення.

На сайті ЄК наголошується на тому, що “метою ініціативи є подолання перешкод для створення та функціонування медіасервісів, створення спільної основи для розвитку внутрішнього ринку в медіасекторі з огляду на захист свободи ЗМІ та плюралізму на цьому ринку”.

Це ще один напрям у зусиллях ЄС щодо сприяння демократії, боротьби з дезінформацією та підтримки свободи та плюралізму засобів масової інформації, як зазначено в Європейському плані дій щодо демократії (European Democracy Action Plan), йдеться в повідомленні.

Проте медійники мають зауваження до законопроєкту. Зокрема, в Німеччині свою стурбованість висловили Федеральна асоціація цифрових видавців і видавців газет (BDZV) і Медіаасоціація вільної преси (MVFP).

Організації занепокоєні “планами ЄС посилити нагляд за пресою з боку європейського медійного органу”. Деякі німецькі медійні асоціації вважають, що законопроєкт ЄК демонструє “ступінь обмеження свободи преси в Європі”, і наполягають на доопрацюванні документа.

Робота над законопроєктом про свободу слова розпочалася 2021 року. Його оголосили як ініціативу на захист плюралізму та незалежності ЗМІ на внутрішньому ринку ЄС.

Так, згідно із запланованими правилами нового закону, медіаорганізації мають оголошувати, хто ними володіє прямо чи опосередковано, і вказувати акціонерів.

Розробники законопроєкту переконані, що така ясність є “вирішальною” для читачів і глядачів, щоб визначити й зрозуміти потенційні конфлікти інтересів. Водночас це є необхідною умовою “активної участі в демократії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter