Президент Філіппін дозволив силовикам розстрілювати порушників та критиків карантину

Дата: 02 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Філіппін Родріго Дутерте наказав поліції та військовим стріляти в порушників карантину, запровадженого в країні через коронавірус. 

Про це повідомляє CNN.

Згідно з останніми даними, на Філіппінах зафіксували понад 2 тисячі хворих на коронавірус. Ще в березні в столиці країни Манілі ввели комендантську годину, щоб зупинити поширення інфекції. Обмеження запровадили на всі наземні, морські й повітряні пасажирські перевезення зі столиці і до неї. Однак нещодавно там відбулись акції протесту з вимогою до уряду допомогти з продовольством жителям країни, які залишилися без грошей через кризу, спричинену коронавірусом. Подібні акції пройшли й в інших містах та супроводжувалися затриманнями з боку поліції. 

“Мій наказ поліції, військовим та барангаям і Найменша одиниця адміністративного поділу Філіппін, а також є філіппінським терміном, що означає село, громада або поселення.: якщо вони (порушники карантину. – Ред.) стануть некерованими й чинитимуть опір і вашому життю загрожуватиме небезпека, пристрельте їх!” – сказав Дутерте у своєму зверненні до населення, яке транслювали місцеві телеканали.

Пізніше пресслужба президента назвала його слова «гіперболою», а голова поліції заявив, що таким чином очільник країни показав «серйозність своїх слів”, але поліція не збирається ні в кого стріляти.

Водночас на слова президента країни вже відреагували правозахисники, які назвали висловлювання Дутерте неприпустимим, а запропоновані насильницькі методи – прикладом репресивної політики країни.

“Ми закликаємо президента негайно припинити його небезпечне підбурювання до насильства щодо осіб, які критикують уряд під час пандемії COVID-19. Місцева влада повинна ініціювати діалог з мешканцями та надати необхідну допомогу, особливо найбіднішим громадам”, – наголосив у своєму зверненні директор Amnesty International у Філіппінах Бутч Олано.

Також правозахисники закликали відповідні органи розслідувати дії працівників поліції, які вже вдалися до непропорційного насильства щодо громадян. 

Нагадаємо, що станом на 2 квітня в Україні налічили вже 804 випадки зараження коронавірусом. Уперше коронавірус виявили вже й у Збройних силах.

Задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter