Премію з прав людини імені Вацлава Гавела отримала активістка з Венесуели Марія Коріна Мачадо

Дата: 06 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Цього року премію з прав людини імені Вацлава Гавела за видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами отримала активістка, політична діячка з Венесуели Марія Коріна Мачадо.

Про це пише “Укрінформ”.

Марія Коріна Мачадо (праворуч). Фото: Federico Parra / AFP

Церемонія нагородження відбулась під час осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи в Страсбурзі.

Лауреатка подякувала венесуельцям, які допомагають боротись з автократією, а також сотням тих людей, яких зараз утримують у місцевих в’язницях.

“Наша мрія – збудувати найсоліднішу демократію в Латинській Америці. Основою будь-якої політичної діяльності має бути правда. Підкреслювати значення моральних цінностей та чинити демократичний опір авторитарному режиму – це наша справа кожного дня”, – сказала Мачадо під час онлайн-промови.

Нагороду за активістку отримала її донька.

Марія Коріна Мачадо – співзасновниця венесуельської волонтерської громадської організації “Súmate”, що виступає за громадянські та політичні свободи громадян.

У шортлисті премії нинішнього року були азербайджанський правозахисник, заарештований у березні 2024 року, Акіф Гурбанов і грузинка Бабуца Патарая, яка очолює неурядову організацію “Сапарі”, що займається правами жінок та надає підтримку жертвам насильства.

Премія Вацлава Гавела з прав людини присуджується щороку ПАРЄ у партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та Фундацією “Хартія 77”. Вона складається з грошової винагороди у розмірі 60 тисяч євро, кубка та диплома.

Нагадаємо, що минулого року її лауреатом став ув’язнений турецький правозахисник Осман Кавала. Нагороду від його імені отримала його дружина Ейша

Серед фіналістів також був харківʼянин Євген Захаров, який є засновником Української Гельсінської спілки з прав людини та директором Харківської правозахисної групи. У 2022 році Захаров заснував коаліцію громадських організацій “Трибунал для Путіна”, яка збирає, перевіряє та зберігає докази воєнних злочинів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter