Премію Вацлава Гавела з прав людини здобув увʼязнений турецький правозахисник Осман Кавала

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Лауреатом Премії імені Вацлава Гавела з прав людини, якою відзначають видатні дії громадянського суспільства на захист прав людини в Європі та за її межами, у 2023 році став турецький правозахисник Осман Кавала. Серед фінальних номінантів був також український правозахисник Євген Захаров.

Про це повідомляє Укрінформ. 

Осман Кавала

Результати голосування оголосив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Кокс, який зазначив, що всі фіналісти вже є переможцями, оскільки вони виконують найважливішу для громадянського суспільства роботу.

Осман Кавала – турецький правозахисник, філантроп та громадський активіст, якого заарештували в жовтні 2017 року за його ймовірні зв’язки з протестами в парку Гезі.

Попри рішення ЄСПЛ від 2019 року, який визнав, що затримання Кавали є порушенням Європейської конвенції з прав людини та закликав до його негайного звільнення, чоловік досі перебуває під вартою – у квітні 2022 року його засудили до довічного увʼязнення.

У липні 2022 року Велика палата Страсбурзького суду підтвердила, що Туреччина не виконала своїх зобов’язань за конвенцією та не звільнила Кавалу, а оскаржувані заходи проти нього були спрямовані на те, щоб змусити його мовчати та залякати інших правозахисників.

Нагороду від імені Кавали отримала його дружина Ейша. Вона виголосила промову на підтримку свого чоловіка.

Як відомо, серед фіналістів також був харківʼянин Євген Захаров, який є засновником Української Гельсінської спілки з прав людини та директором Харківської правозахисної групи. У 2022 році Захаров заснував коаліцію громадських організацій “Трибунал для Путіна”, яка збирає, перевіряє та зберігає докази воєнних злочинів.

Ще однією фіналісткою була польська юристка та борчиня за права жінок Юстина Виджинська.

Нагадаємо, що у вересні українські журналістки – керівниця Лабораторії журналістики суспільного інтересу Наталя Гуменюк, головні редакторки “Української правди” Севгіль Мусаєва та Kyiv Independent Ольга Руденкоотримали спеціальну премію Ганса-Йоахіма Фрідріхса (Німеччина).

Їх відзначили як представниць усіх, хто виконує професійну журналістську роботу в надзвичайно складних, небезпечних умовах, експерток, які, володіючи знаннями про країну, її людей та політичні зв’язки, забезпечують основу для діяльності іноземних кореспондентів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter