Правозахисники запустили проєкт для пошуку та підтримки військовополонених: що вони робитимуть?

Дата: 28 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні запустили проєкт з пошуку та підтримки військовополонених. 

Про це правозахисники розповіли в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Точної кількості військовополонених, які перебувають у Росії, не називають. У квітні міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповідала про те, що у відповідних реєстрах перебувало 650 людей, але зазначала, що дані змінюються щогодини. 

Серед полонених понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких росіяни тримають у СІЗО. 

“Ми чудово знаємо, що серед полонених є й іноземні громадяни, які не є громадянами України, але які захищали Україну та проливали свою кров за неї… Влада України робить абсолютно безпрецедентні зусилля для того, щоб повернути своїх людей. Ми знаємо, що періодично відбуваються обміни, але ми також знаємо, що кількість військовополонених, кількість некомбатантів, яких утримує Росія, значно перевищує тих, кого зараз вдалося повернути. І ми бачимо, що тих зусиль, яких докладає і міжнародна спільнота щодо тиску на кремлівську владу, і влада України – їх, на жаль, недостатньо, тому що масштаби трагедії – вони абсолютно безпрецедентні з часів Другої світової війни”, – зазначає юрист-правозахисник Микола Полозов.

Фото: Associated Press

Женевська конвенція, яка регламентує поводження з військовополоненими, передбачає низку підстав, за якими їм можуть надати як безпосередньо юридичний захист із боку адвокатів, так і різну паліативну допомогу.

“Та ситуація, в якій зараз перебувають українські військовополонені, настільки жахлива, що поки що навіть немає можливості та немає прийомів у сучасній мові, щоб описати її адекватність”, – говорить керівник програм правової допомоги Фонду Free Russia Foundation Володимир Жбанков.

Перше завдання, яке ставлять перед собою правозахисники, – розшукати та встановити місце перебування військовополоненого. Завдяки проєкту будь-хто, у кого рідна людина перебуває в російському полоні, може звернутися через дистанційну форму і надати початкову інформацію щодо, наприклад, імені, дати народження, прикмет. 

Уже потім адвокати в Росії, які допомагатимуть військовополоненим, подаватимуть запити про місце перебування своїх підзахисних, отримають право відвідувати їх, зокрема в різних установах пенітенціарного типу, таких як слідчі ізолятори або колонії.

“Безумовно, є певний набір повноважень, який дає змогу забезпечувати захист прав або як мінімум встановлювати їхнє порушення та привертати до цього увагу, у тому числі з боку світової спільноти”, – каже Полозов. 

Стежити за проєктом можна в телеграмі.

Нагадаємо, що для російських військовополонених в Україні відкрили один табір та понад пів сотні дільниць.

Засуджених за воєнні злочини в Україні та військовополонених можуть утримувати у місцях позбавлення волі в інших країнах. Навіть якщо Росія не сприйматиме і не виконуватиме вироків українських судів, щойно ці особи перетинатимуть кордон і опинятимуться на території інших країн, їх мають затримати й передати для відбування покарання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter