В Україні діє один табір та понад півсотні дільниць для російських військовополонених

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В установах Державної кримінально-виконавчої служби України для тримання військовополонених утворили 51 дільницю та один табір.

Про це повідомили у Мін’юсті. 

Денис Малюська під час відвідин місць утримання російських військовополонених. Фото: фейсбук-сторінка Мін’юсту

Понад півсотні дільниць розташовані майже в кожному регіоні України, а табір – на заході. 

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, що попри ретельну охорону табору, військовополонені можуть вільно пересуватись по його території. 

“Створені належні побутові умови, організовано медичне забезпечення. Важливо, що утримувані тут особи працюють. Вони не проводять своє буття, просто дивлячись у стелю. Вони займаються деревообробкою та приносять користь для українського суспільства”, – звітує міністр. 

Російські військовополонені працюють. Фото: фейсбук-сторінка Мін’юсту

Щодо дільниць, то, наприклад, у виправних колоніях мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання, середнього та максимального рівня безпеки, росіян утримують в окремих приміщеннях, а у СІЗО – ізольовано від інших засуджених та осіб, взятих під варту. 

Малюська наголосив, що умови тримання як у таборі, так і у дільницях, а також правила поводження з військовополоненими відповідають їхньому статусу та базуються на вимогах норм міжнародного гуманітарного права.

“Адже ми, зокрема й у питанні поводження з військовополоненими, не можемо поводити себе як варвари. Тому, що ми – країна цивілізована, ми – частина європейської спільноти”, – додає посадовець.

Раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповідала про відвідування російських військовополонених, яких тримали у Києві. Омбудсман казала, що деякі розповідали “страшні речі” про ставлення російських командирів до них. Так, наприклад, один сказав, що вирішив здатись у полон, коли побачив, як командир застрелив іншого солдата, який отримав поранення в ногу.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Мін’юсту

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter