Правозахисники закликають світ переслідувати російських пропагандистів, що підбурюють до геноциду українців

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група закликала демократичні країни та держави – учасники Кримської платформи до переслідування російських пропагандистів, що підбурюють росіян до геноциду українського народу. 

З відповідним закликом звернулася під час першого парламентського саміту Кримської платформи голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, передає кореспондент видання ZMINA.  

Правозахисниця нагадала, що всі роки російської агресії ЗМІ країни-агресора використовували мову ненависті. Від нападів та мови ворожнечі потерпала українська церква та активісти. 

“Наступний крок Росії полягав у тому, щоб підготувати суспільство до думки, що України немає як держави. Після цього росіяни почали закликати до геноциду. Сьогодні лідери суспільної думки в Росії не просто пропагандисти, а співучасники міжнародного злочину – підбурювання до геноциду. Тому ми закликаємо демократичні країни підтримати розслідування цих злочинів та забезпечити відповідальність цих людей”, – закликала Ольга Скрипник.

Вона додала, що Кримська правозахисна група збирає інформацію про людей, які створюють цю пропаганду та закликають росіян до вчинення геноциду.

“Ця пропаганда працює не лише в Росії, а й у Європі та США. Вони розбудовують ненависть до українців, закликаючи до нашого знищення. Саме тому зараз відомо про найгірші злочини проти чоловіків, жінок, дітей у Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших українських містах. Російська пропаганда, що перейшла до спонукання до геноциду, – це виклик до всього цивілізованого світу, потужна зброя, що знищує систему демократії”, – наголосила правозахисниця.

Юристка, докторка наук та старша викладачка у Національному університеті “Києво-Могилянська академія” Катерина Бусол нагадала, що заклик до геноциду – це окремий злочин в межах Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Суди в інших країнах також криміналізують цей вид міжнародного злочину. 

За її словами, Нюрнберзький трибунал та Міжнародний трибунал щодо Руанди переслідували основних представників ЗМІ за заклики до насильства та геноциду. Вона закликала юристів обережно працювати з фактами такого злочину і документувати ті докази, які доводять підбурювання до геноциду. 

Напередодні директор російського пропагандистського телеканалу RT Антон Красовський закликав топити українських дітей та розстрілювати українців, які не підтримують ідею “єдності з росіянами”. Про це йдеться у фрагменті матеріалу, який транслювали на російському телебаченні. 

Наприкінці серпня в Україні завершили досудове розслідування щодо директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнєцова-Красовського, обвинувальний акт передали до суду.

У серпні президент України Володимир Зеленський закликав країни Європейського Союзу заборонити російське телевізійне мовлення, а також присутність російських пропагандистів. До санкцій також закликала українська медіаспільнота. 

Раніше правозахисники неодноразово вказували, що Росія згорнула свободу слова в Криму, позбавивши громадян України доступу до інформації незалежних українських радіостанцій, телеканалів та онлайн-видань.

За даними голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, загалом Росія ув’язнила 14 професійних та громадянських журналістів. Двох з них – Ірину Данилович та Вілена Темер’янова – росіяни затримали після 24 лютого 2022 року.

Напередодні редактор “Крим.Реалії” Володимир Притула повідомив, що за роки окупації Криму понад 50 журналістів видання зазнали тиску з боку російських спецслужб. Через тиск 27 медійників припинили співпрацю з проєктом, а 29 покинули Автономну Республіку Крим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter