Білоруські правозахисники визнали політв’язнями 650 осіб

Дата: 28 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
Станом на 28 серпня у Білорусі правозахисники визнали політичними в’язнями 650 людей.
 
Про це повідомляє правозахисний центр “Весна“.
 
Фото з відкритих джерел

Блогери, бізнесмени, активісти штабів кандидатів у президенти, учасники акцій протесту перебувають у місцях неволі, далеко від своїх рідних і близьких через те, що не побоялися скористатися своїми правами… Більша частина цих людей потрапила під політично мотивоване кримінальне переслідування у зв’язку з подіями, які розгорнулися під час і після кампанії з виборів президента Білорусі у 2020 році“, – заявляють правозахисники.

За їхньою інформацією, проти політув’язненої Ольги Класковської в колонії завели нову кримінальну справу за коментар у соціальних мережах, який був розміщений до її арешту, 14 жовтня минулого року і в якому вона нібито образила міліціонера з Бреста.

Матір Класковської вже викликали на допит у новій кримінальній справі. У листі до неї політув’язнена припускає, що скоро її можуть етапувати до Бреста, де відбудеться суд.

22 грудня Ольгу Класковську засудили до 2 років колонії за перекриття руху транспорту в одному з районів Мінська під час одного з вечірніх протестів після президентських виборів.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter