Правозахисники розробили сайт, який роз’яснює, як захиститися від незаконного відчуження землі в окупованому Криму

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Потерпілі від незаконного відчуження земельних ділянок у тимчасово окупованому Криму через спеціальний сайт та чат-бот можуть ознайомитись із алгоритмом дій задля захисту майнових прав. 

Про це під час онлайн-обговорення “Як захистити своє право власності на земельну ділянку в Криму” повідомили перша заступниця представника Президента України в АРК Дар’я Свиридова та координаторка юридичного напряму громадської організації “Крим SOS” Ольга Куришко.

Через вебсторінку та чат-бот CrimeaIsUAbot громадяни можуть у режимі 24/7 дізнатися, чи загрожує їм незаконне вилучення земельних ділянок у Криму та як захистити свої майнові права. Ресурси містять роз’яснення, шаблони заяв про відсутність намірів реалізувати земельну ділянку та заяви про злочин до українських правоохоронців. 

Дар’я Свиридова наголосила, що громадяни України та іноземці, які на законних підставах відповідно до українського законодавства отримали земельні ділянки на окупованій Автономній Республіці Крим, мають розуміти, що будь-які дії РФ щодо зміни права власності є незаконними.

“З погляду українського законодавства такі дії визнаються незаконними та не мають жодних правових наслідків, і право власності на свої ділянки громадяни України не втрачатимуть. Вони – жертви воєнних злочинів РФ. А ті громадяни РФ, які незаконно в’їжджатимуть на півострів і “набуватимуть цю власність”, мають усвідомлювати, що такі дії порушують українське законодавство. Україна та цивілізовані суспільства не визнаватимуть такого відчуження”, – пояснила вона.

Перша заступниця постпреда також повідомила, що перед органами влади тепер стоїть завдання розбудовувати державну політику задля захисту майнових прав, зокрема посилення санкцій проти Росії з демократичними країнами. Свиридова нагадала, що захист майнових прав передбачено Національною стратегією з деокупації та реінтеграції Криму.

“Одним із завдань в межах розроблення плану дій Нацстратегії з деокупації Криму буде створення системи обліку пошкодженого, зруйнованого та незаконно вилученого майна наших громадян. Це допоможе сформувати доказову базу порушення прав громадян, щоб звертатись у судовому порядку задля захисту їхніх прав. Але для цього ми закликаємо наших співвітчизників фіксувати спроби та факти вилучення їхнього майна та звертатися до Представництва президента України в АРК. Ми фіксуємо ці злочини та надаємо супровід ваших звернень”, – пояснила вона.

Звертатися до прокуратури Автономної Республіки Крим з інформацією про посадовців, які вимагають відчужити майно, також закликав і заступник прокурора АРК Віталій Секретар.

“Ці документи, судові позови де-факто влади дозволять нам встановити винних у воєнному злочині, притягнути до відповідальності й застосувати міжнародні механізми захисту ваших прав”, – звернувся він до потерпілих громадян України.

Він також повідомив, що українські правоохоронці наразі розслідують щонайменше 100 кримінальних проваджень через незаконне відчуження земельних ділянок. 24 лютого 2021 року українські правоохоронці під процесуальним керівництвом прокуратура АРК оголосили підозри двом високопосадовцям у “Республіці Крим” через “націоналізацію” державного та приватного майна.

2017 та 2020 року прокуратура АРК спільно з Регіональним центром прав людини надіслали два інформаційні повідомлення до Міжнародного кримінального суду про цей вид воєнного злочину.

Нагадаємо, 24 березня 2020 року Володимир Путін підписав указ, яким розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть перебувати у власності “іноземців” та “закордонних юридичних осіб”. До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 із 25 муніципальних утворень Криму, зокрема Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також вісім із 12 муніципалітетів Севастополя.

Заборона на володіння землею не поширюється на Сімферополь, Джанкой, Красноперекопськ, Білогірський, Красногвардійський і Первомайський райони.

Відповідно до практики російських судів, якщо на відчужуваних земельних ділянках є нерухомість, то суди виходять з принципу єдності юридичної частки земельної ділянки. Це означає, що в разі вимоги відчужити земельну ділянку від громадян України вимагають відчужити й нерухомість на ній.

За даними формування, що називає себе “Державним комітетом з державної реєстрації та кадастру Республіки Крим”, громадянам України належать 9 747 земельних ділянок на “прикордонних територіях Росії”. Їхні власники зобов’язані будуть продати їх росіянам або російським компаніям. В іншому разі вони можуть бути викуплені Росією.

Також формування назвало серед власників земельних ділянок на півострові громадян 55 країн, зокрема НімеччиниБілорусіВірменіїКазахстануМолдови та Узбекистану.

За даними Регіонального центру прав людини, станом на липень 2020 року 3 952 громадянина України в Криму постраждали від порушення їхніх майнових прав. 

Раніше адвокат Микола Кіккас розповів, куди громадяни можуть скаржитись, якщо окупаційна влада відбирає землю в Криму. Також українські правозахисники оприлюднили алгоритм дій для потерпілих внаслідок виконання де-факто владою Криму указу №201. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter