Правозахисники показали, як у російських колоніях “перевиховують” тих, хто не хоче їхати на війну

Дата: 11 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Засновник правозахисного проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін опублікував світлини знущань, яким, за його словами, піддають тих в’язнів у російських колоніях, які відмовляються їхати на війну найманцями або не підтримують цей процес загалом. 

Матеріали опублікували у телеграм-каналі Gulagu.net.

Фото: Gulagu.net

Осєчкін каже, що фото та відео знаходились у службовому архіві виправної колонії  №4 у Калузькій області, до якого він отримав доступ. 

На фото видно, як силовики тримають у приміщенні чоловіків, чиї голови притиснуті до столу. На одному з опублікованих роликів чоловіків один за одним змушують гучно казати, що вони “заперечують злодійські традиції”

“Роблять все можливе, аби зробити дискомфортною атмосферу в установі, щоб люди були готові вирватись звідти куди завгодно”, – пояснює Осєчкін.

Фото: Gulagu.net

Зараз у російських колоніях почалась “друга хвиля” пошуку найманців. При цьому російські правозахисники кажуть, що розстріли на фронті так званих “відмовників”, серед яких чимало засуджених, набули масового характеру. Знають про це завдяки тим, хто зміг втекти.

“Всі вони (втікачі. – Ред.) кажуть одне й те саме, що, починаючи з осені, ПВК та міноборони практикують буквально масові розстріли “відмовників” або тих, хто намагається здатись у полон. У нас зараз є двоє чоловіків, що просять допомоги. В житті ніколи правозахисники не допомагали людині повернутись до в’язниці, а один з них зі сльозами на очах просить повернути його, бо боїться, що його розстріляють та зариють у траншеї”,говорить Осєчкін. 

Нещодавно стала відома історія росіянина Віктора Севальньова, якого керівництво Росії завербувало з колонії на війну проти України. Незадовго до того як командування повідомило рідним про смерть, чоловік зміг зателефонувати дружині та розповісти, що його збираються стратити власні командири. 

“Я вперше за всю історію своєї правозахисної діяльності почув у слухавці, що чоловіка жінки ведуть на розстріл. Здавалось, що я бачив усе, але це було для мене шоком”, – каже Осєчкін. 

Нагадаємо, що один з полонених росіян розповідав, що вирішив здатись у полон, коли побачив, як командир застрелив його пораненого побратима зі словами: “Ранєних лошадєй прістрєлівают”. 

Тисячі російських військових вже звернулися на гарячі лінії проєкту “Хочу жить”, щоб отримати консультації про те, як безпечно здатися в український полон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter