Завербований з колонії на війну росіянин розповів дружині перед смертю, як його веде на розстріл командування

Дата: 05 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Помер росіянин Віктор Севальньов, якого керівництво Росії завербувало з колонії на війну проти України. Незадовго до того, як командування повідомило рідним про смерть, чоловік зміг зателефонувати дружині та розповісти, що його збираються стратити власні командири. 

Його історію розповідає видання The Insider. 

Віктор Севальньов. Фото: The Insider

Севальньов відбував покарання у виправній колонії №3 у Калузькій області РФ, куди їздили вербувальники, зокрема, ПВК “Вагнер”. У цій же колонії сидів і його син Олег: його завербували раніше за батька і помер він також раніше. 

Севальньов-старший підписав контракт із російським міністерством оборони, і в ніч на 4 жовтня його етапували з колонії до “табору злагодження” в окупованій Луганській області. На Луганщині його прикріпили до військової частини бойовиків 08807 і в складі 7 мотострілецької роти він воював з ними проти українських захисників.

За час служби росіянин отримав підвищення та став командиром цієї роти, коли його попередника ліквідували. 

Журналісти, які дослідили історію чоловіка, кажуть, що Севальньова навіть нагородили орденом за те, що рота під його командуванням вийшла з оточення. Однак у листопаді рота зазнала великих втрат: частина бійців загинула, а решта розбіглася. Саме за дезертирство солдатів, за словами самого Севальньова, його й розстріляли. 

“Сьогодні я, завтра інший, от і все. Ми в них забійний матеріал. Міноборони розстрілює людей. Вони знають, що ми двохсоті, і їм похеру. Я хотів би назад, де я був, а вони мені не дають. Якби я знав, що то така війна. Я Севальньов Віктор Анатолійович, 27 вересня 1979 року народження. Не посилайте сюди людей, годі. Вони хочуть усіх убити”, – йшлось у його останньому повідомленні, адресованому дружині. 

1 грудня представник російського міністерства оборони написав жінці про смерть чоловіка, пообіцяв, що цинкова труна з його тілом приїде до Москви найближчим часом разом з документами, а в кінці додав: “Співчуваю, вибачте”. 

Севальньов та інші окупанти. Фото: The Insider

Російський правозахисник та засновник проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін, який розповів журналістам про Севальньова, вважає, що того могли стратити так само, як стратили іншого колишнього російського в’язня Євгена Нужина. Детальніше про його історію можете почитати за посиланням

Водночас смерть Нужина в ПВК “Вагнер” коментували, а от щодо смерті Севальньова сказали таке: “У лавах ПВК “Вагнер” ніколи не було цієї людини, він ніколи не прибував до жодних таборів підготовки й ніколи не працював у ПВК “Вагнер”. 

На думку Осечкіна, до вбивства Севальньова можуть бути причетні “аналоги ПВК “Вагнер”, але відповідальність за його вбивство, як і за вбивство Нужина, лежить на російському міністерстві оборони.

Про практику страт своїх солдатів командирами в російській армії, наприклад дезертирів, уже розповідали раніше, зокрема, українські та британські розвідники. Одну з останніх подібних історій нещодавно публікували журналісти CNN: під час тимчасово окупації Херсонщини російський солдат зґвалтував місцеву жінку, а згодом його командир спитав у неї, чи не буде вона проти, якщо він розстріляє його. 

Також незадовго після початку повномасштбаного вторгнення тодішня Омбудсман Людмила Денісова їздила спілкуватися з полоненими росіянами в Київське СІЗО. Один з них розповів їй, що здатись у полон вирішив, коли побачив, як командир застрелив його пораненого побратима зі словами “Ранєнних лошадєй прістрєлівают”. 

Нагадаємо, що понад 3 тисячі російських військових звернулися на гарячі лінії проєкту “Хочу жить”, щоб отримати консультації про те, як безпечно здатися в український полон. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter