Правозахисниця Гемеджі розповіла про нові методи Росії в переслідуванні бранців Кремля

Дата: 15 Березня 2021
A+ A- Підписатися

2021 рік почався не лише з нових незаконних затримань у справах “Хізб ут-Тахрір” на Кримському півострові, а й з нових тенденцій з боку силових структур РФ. 

Про це під час онлайн-дискусії “7 років беззаконня. Що відбувається з політв’язнями Кремля та Донбасу?” сказала кримська адвокатка Ліля Гемеджі, передає кореспондент видання ZMINA

Ліля Гемеджі

Вона повідомила, що 17 лютого обшуки помешкань кримчан у Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську відбулись о четвертій ранку. Це суперечить російському процесуальному законодавству. 

Крім того, російські силовики через спеціальні пристрої блокували онлайн-стріми громадських журналістів, які вели неподалік будинків, де проводили обшук. 

Серед іншого окупаційні слідчі намагалися зобов’язати адвокатів затриманих не розголошувати даних досудового слідства. 

“До того ж у підписці про нерозголошення не було конкретизації інформації, яку не мали оголошувати адвокати. Ми повинні були мовчати про все. Утім, адвокати відмовилися від цього”, – розповіла вона і додала, що Росія такими зусиллями намагається приховати інформацію про переслідування громадян України від громадськості.  

Гемеджі також зазначає, що слідчі починають обшуки саме в ті дні, коли більшість правозахисних адвокатів залучено до інших судових процесів. 

“17 лютого мої колеги брали участь в судовому засіданні в Ростові-на-Дону. Інші ж – через відеоконференцзв’язок з тим же ростовським судом. Це робиться спеціально, щоб обмежити отримання політв’язнями якісної юридичної допомоги від адвокатів, які розуміють усе те, що відбувається, і не схилятимуть їх до явки з повинною і самообмови”, – пояснила вона. 

Водночас правозахисниця занепокоєна посиленням переслідування жінок на півострові. 

“Якщо 2019 року було переслідування в адміністративному порядку стосовно правозахисниць Муміне Салієвої та Луфтіє Зудієвої, то зараз відбувається вже кримінальне переслідування. Волонтерці Ніні Малаховій, гроадянці України, загрожує від 15 років до довічного ув’язнення. Звичайно, місячне немовля в руках Ніни Малахової є ідеальним інструментом для отримання потрібних свідчень”, – сказала Гемеджі. Вона переконана, що під таке переслідування потрапляють усі жінки Криму, які займаються волонтерством, зокрема допомагаючи рідним політв’язням та їхнім дітям. 

Нагадаємо, у лютому “суддя” незаконного “Київського районного суду Сімферополя” Антон Цикуренко обрав запобіжний захід для сімейної пари Рузіля Яппарова і громадянки України Ніни Малахової. Російські силовики підозрюють їх у порушенні за статтею 205.1 КК РФ (“Сприяння терористичній діяльності”).

Російське слідство вважає, що “Малахова і Яппаров з 2015 до 2018 року займались організацією фінансування тероризму під виглядом благодійної діяльності різних фондів, зокрема “Мухаджирун”, а також допомоги в будівництві мечетей, біженцям і нужденним громадянам”. Для цього вони нібито організовували збір коштів у групі “Садака – добровільна милостиня мусульман нужденним Сімферополя” у соцмережі “ВКонтакте”, де закликали жертвувати на потреби мусульман Африки, надаючи свою банківську картку для переказів.

Фонд “Мухаджирун”, або “Живе серце”, 2013 року заснував дагестанський проповідник Ісраїл Ахмеднабієв, відомий як Абу Умар Сасітлінський. ФСБ РФ вважає, що через фонд здійснюється збір коштів і фінансування терористичних організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter