ФСБ в Криму проводила ранкові обшуки також у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір” – адвокатка

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Проведені 17 лютого обшуки в помешканнях кримських мусульман відбувалися в межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомила кримська адвокатка Ліля Гемеджи.

Ліля Гемеджи

Вона заявила, що з уривків, які були під час обшуку з боку правоохоронців, стало зрозуміло, що Ернеста Ібрагімова, Олега Федорова звинувачують в участі в терористичній організації. Їм закидають збори в мечеті, які стали підставою для притягнення до кримінальної відповідальності другої бахчисарайської групи.

“Таким чином, справа другої бахчисарайської групи вже розширилася до десяти осіб”, ‒ прокоментувала Гемеджи.

У чому звинувачують інших затриманих мусульман, адвокатам наразі не відомо. Гемеджи пов’язує обшуки й затримання кримчан з їхньою активною діяльністю.

Усі затримані були учасниками тих мирних акцій, які проходили під судами. Вони виходили для того, щоб підтримати своїх співвітчизників, брали участь в організації різних свят, заходів, що проходять у Криму. І така активність не могла залишитися непоміченою

Ліля Гемеджи

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів слідчі ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило, що оперативно передає інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у мусульман у Криму українським правоохоронцям та збирається використовувати її “в роботі на національному і міжнародному рівнях”.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Росія регулярно обшукує будинки кримських татар, часто звинувачуючи їх у тероризмі. За міжнародним гуманітарним правом сторона збройного конфлікту, що контролює захоплену територію, зобов’язана гарантувати права людини.

Правозахисники наголошують, що Росія в “терористичних справах” порушує базове право громадян України на справедливий судовий розгляд. У таких справах відсутні докази провини. Російські слідчі використовують здебільшого співробітників ФСБ як таємних свідків. Також автори експертиз афільовані з російськими спецслужбами.

Нагадаємо, що, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людини. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter