Правоохоронці встановили особу російського командира, який наказував катувати цивільних у Херсоні

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітники Служби безпеки України встановили особу командира армії РФ, який санкціонував катування українців у тимчасово окупованому Херсоні.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Полковник поліції Олександр Науменко

За даними слідства, заступник начальника управління Росгвардії по Ростовській області полковник поліції Олександр Науменко із позивним “Альфа” з березня керує військовослужбовцями окупаційної армії та представниками незаконних збройних формувань РФ у тимчасово окупованому Херсоні.

“За його наказами відбуваються незаконні затримання та тортури над місцевими мешканцями, проникнення до їхніх помешкань і заволодіння майном. Встановлено, що він особисто брав участь у розгоні мирних мітингів у Херсоні. Віддавав накази застосовувати проти українських громадян світлошумові гранати та сльозогінний газ. Серед херсонців були потерпілі”, – йдеться у повідомленні.

Також, за вказівкою Науменка російські окупанти викрали двох українців і декілька тижнів жорстоко їх катували. Загарбники намагалися вибити з них інформацію про військових ЗСУ та їх місця дислокації, схиляли до співпраці.

Наразі полковнику Олександру Науменку оголошено підозру за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну і станом на 7 вересня окупанти на Херсонщині викрали 613 людей.

Для утримання заручників окупанти використовують будівлі СІЗО, у деяких населених пунктах, наприклад у Новій Каховці, облаштовують для цих цілей гаражі та підвали, а в Херсоні людей тримають і на території дитячого приймальника-розподільника. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter