Правоохоронці відкрили провадження після публікації журналістських розслідувань про очільника Дніпропетровської ОВА

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження після публікації розслідувань журналістами “Схем” та “Української правди” про прямий зв’язок між очільником Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентином Резніченком і компанією, на яку вона, починаючи з березня, спрямувала півтора мільярда бюджетних гривень для відбудови доріг в області.

Про це у відповідь на запит “Радіо Свобода” розповіли у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП).

Джерело: “Українська правда”

Розслідування розпочате за статтями 364 частина 2 “Зловживання владою або службовим становищем” і 209 частина 2 “Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом” Кримінального кодексу України.

Прокурори САП за результатами опрацювання інформації, оприлюдненої в журналістському розслідуванні “Фітнес-тренерка на мільярд. Як компанія близької подруги керівника Дніпропетровської ОВА стала найбагатшою під час війни”, а також у матеріалі “Велика відбудова. Керівник Дніпропетровщини платить бюджетні мільярди своїй супутниці” до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.11.2022 внесли відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених указаними  статтями.

Досудове розслідування здійснюватимуть детективи Національного антикорупційного бюро України, йдеться у відповіді пресслужби САП.

Водночас у прокуратурі наголосили, що Резніченко станом на 2 листопада не є підозрюваним або обвинуваченим у кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво в яких здійснюють прокурори

Нагадаємо, що 2 листопада “Схеми” опублікували розслідування “Супутниця на мільярд”, в якому йдеться про те, що приватна фірма “Будінвест Інжиніринг”, яка з березня поточного року освоїла півтора мільярда гривень на ремонті доріг на Дніпропетровщині, напряму пов’язана з керівником Дніпропетровської ОВА Валентином Резніченком. Саме від нього залежить, кому і в яких обсягах виділяти бюджетні кошти області.

Половина компанії записана на жінку, на ім’я Яна Хланта — професійну спортсменку, яка працює тренером з паверліфтингу в Дніпрі. Як з’ясували журналісти, вона є близькою для Резніченка особою, разом вони багато подорожували за кордон. До того ж Хланта пересувається на автомобілі Резніченка та отримувала зарплату в його фірмі.

Інша половина компанії, за даними розслідувачів, пов’язана з бізнесменами братами Дубинськими, яких США офіційно оголосили у розшук за підозрою у фінансових махінаціях. Журналісти пояснили, що через війну державні контракти та розміри кошторисів не публікуються, тому “Схеми” самостійно проаналізували фінансово-господарську діяльність “Будінвест Інжиніринг”. Вони виявили, що головний підрядник Дніпропетровської ОВА вдається одразу до декількох підозрілих схем.

“Схеми” звернулися по коментар до Резніченка, Хланти, Володимира Дубинського та інших осіб, згадуваних у розслідуванні. Їх опублікують, як тільки отримають, наголосили медійники.

Також “Схеми” звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням прокоментувати виявлені у розслідуванні факти, оскільки керівник Дніпропетровської ОВА — призначена ним особа. Також вони нагадали, що саме ОП координує процес відбудови інфраструктури по Україні.

Водночас журналісти запитали, яким чином здійснюється контроль за ефективним і цільовим використанням бюджетних коштів на відбудову інфраструктури. Зокрема, йдеться про ремонт і будівництво доріг та яку роль у цих процесах відіграє соратник керівника Дніпропетровської ОВА Юрій Голик, присутній на усіх нарадах щодо плану відновлення України.

Пресслужба ОП повідомила про “неможливість надання інформації”, пославшись на воєнний стан, і заявила про “відстрочення розгляду запиту” до його закінчення. Однак там зазначили, що ОП “не є розпорядником коштів місцевих бюджетів”, це питання “перебуває в компетенції місцевої влади та профільних міністерств”.

Під час підготовки розслідування з’ясувалося, що над темою також працюють журналісти видання “Українська правда”. Редакції домовились опублікувати матеріали одночасно.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що поліція охорони розірвала договір з надання послуг охорони маєтку кума Путіна Віктора Медведчука у Пущі-Водиці під Києвом лише після публікації “Української правди”.

Розслідування про те, як Медведчук і його дружина Оксана Марченко намагаються повернути свій маєток під Києвом, можна подивитися тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter