Правоохоронці прийшли до “Укрексімбанку” для вручення підозр у справі журналістів програми “Схеми”

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Представники Нацполіції та прокуратури прийшли до “Укрексімбанку” для вручення підозр фігурантам кримінального провадження щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів програми “Схеми”.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на інформацію речниці Київської міської прокуратури Надії Максимець.

Джерело: pravda.com

Поліцейські Голосіївського відділу та столичні прокурори прибули у відділення банку, щоб вручити підозри двом співробітникам банку – фігурантам кримінального провадження, яке розслідується за частиною 1 та частиною 3 статті 171 Кримінального Кодексу України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Силовики зайшли до будівлі для проведення слідчих дій, пишуть журналісти.

Одночасно на вулиці Антоновича, де розташований офіс “Укрексімбанку”, представники ЗМІ проводили акцію протесту проти протиправних дій керівників та охорони банку, які вилучали техніку в журналістів та намагалися знищити відзнятий матеріал.

Акція журналістів біля офісу “Укрексімбанку”. Джерело: фейсбук-сторінка Andrii Ianitskyi

Нагадаємо, що 4 жовтня у Києві співробітники державного “Укрексімбанку” напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з головою правління Євгеном Мецгером. Тому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери”, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

За фактом нападу Нацполіція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України. Пізніше справу перекваліфікували за частиною 3 цієї статті, яка передбачає більш суворе покарання.

Наглядова рада банку усунула Мецгера від виконання обов’язків на час слідства.

В Офісі президента назвали поведінку представників “Укрексімбанку” неприпустимою.

Пізніше Мецгер сказав, що його “надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання”, заявив про “повне усвідомлення відповідальності” і вибачився перед журналістами.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський запевнив, що розслідування інциденту не забере багато часу, і після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам оголосять підозри.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова також заявила, що “Офіс генпрокурора не покриватиме дій службовців державного банку”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter