Правники пояснили, як відповідно до закону мають працювати ТЦ та магазини під час повітряної тривоги

Дата: 04 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Після 24 лютого в Україні не з’явилося жодних нових постанов чи норм щодо того, як діяти під час повітряних тривог. Навіть після того, як 27 червня російські військові обстріляли торговельний центр у Кременчуці, де загинули двоє та отримали поранення 20 цивільних, універсальних правил щодо роботи магазинів так і не уклали. Правники пояснили, як усе має відбуватися згідно з наявними законами та постановами. 

Про це повідомляє Нromadske.

Фото з відкритих джерел

“Єдине нове на цю тему, що виходило після 24 лютого, – це рекомендації ДСНС і деяких військових адміністрацій. З формального погляду вони не обов’язкові для виконання. А загалом із законодавством у цій сфері існує проблема – його фактично немає», зазначає юрист та працівник юридичної консалтингової компанії “Де-Юре” Владислав Мартинчук.

Відомо, що 27 липня під час телемарафону секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що президент України Володимир Зеленський підписав певні “документи” про відповідальність власників ТЦ та інших осіб, яка покладається на них, якщо співробітники під час атаки перебувають у небезпеці. Проте про які саме документи йдеться, досі не відомо, адже законодавчо це ніяк не врегулювали.

У випадку оголошення повітряної тривоги та сповіщення відвідувачів про це, Владислав Мартинчук наголошує, що адміністрація закладу має повідомити людям, де найближче укриття. В ідеалі адреси укриттів мають бути роздруковані на аркуші та висіти на видному місці. А якщо є укриття під самим ТРЦ, варто намалювати стрілки або схему, як туди дістатися.

На цьому обов’язки адміністрації ТЦ фактично закінчуються.

Примітно, що адміністрація може припинити роботу торговельного центру, але не зобовʼязана це робити. Крім того, ніхто не може вигнати відвідувачів на вулицю. 

“Якщо людина не хоче виходити, не можна застосовувати силу або примус, адже це буде порушенням закону. Також немає сенсу викликати поліцію, бо лишатися в ТРЦ під час повітряної тривоги – не правопорушення”, – пояснює Мартинчук. 

Водночас керівництво ТРЦ може понести відповідальність, якщо відвідувачі загинуть. У такому разі треба буде доводити свою невинуватість у суді. Відтак, адміністрації вигідніше мотивувати людей вийти. 

“Виводячи людей на вулицю, адміністрація ТРЦ перестає відповідати за їхню безпеку. Бо людина на вулиці перестає бути відвідувачем магазину, а стає звичайним перехожим. У такий спосіб адміністрація знімає з себе відповідальність і перестраховується”, – говорить адвокатка юридичної фірми “Семенова і партнери” Марина Семенова.

ТЦ і магазини під час повітряної тривоги зачиняють також через необхідність гарантувати безпеку працівників. Керівництво не має права примушувати працівників продовжувати роботу під час тривог. Це порушення законодавства про безпеку праці. Залишитися можуть лише відповідальні за збереження майна.

Але, якщо хтось із працівників не захоче виходити, змушувати його також не можна. Натомість якщо він травмується через обстріл або загине, його відмова залишати місце роботи стане приводом для того, щоб керівництво не несло відповідальності.

Нагадаємо, що кримінальну відповідальність за рішення ТЦ працювати під час повітряних тривог пропонують запровадити в законопроєкті №7546. Але його ще опрацьовують у комітетах Верховної Ради, тож закон поки що не ухвалили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter