Працевлаштування, медичне обслуговування та навчання: що передбачає законопроєкт Зеленського щодо статусу поляків?

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд парламенту як невідкладний проєкт закону “Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України”.

Про це йдеться в картці документа на сайті Верховної Ради. 

В Офісі президента розповіли, що документ передбачає надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону.

Також вони  отримають право на працевлаштування, ведення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Законопроєкт фактично передбачає встановлення прав і гарантій для поляків, які перебувають в Україні, аналогічних встановленим у березні цього року законом у Польщі щодо українців. 

Так, українські біженці можуть отримати в Польщі податковий номер PESEL, користуватися низкою соціальних виплат, а їхнє перебування в республіці може тривати 18 місяців. Цей термін можна буде продовжити на аналогічний період. Українці мають право користуватися й державними послугами, зокрема у сфері охорони здоров’я та освіти. Окрім цього, до кінця поточного року дозволили й не обмінювати водійські посвідчення українського зразка. 

Разом з поданням законопроєкту Зеленський присвоїв польському місту Перемишлю почесну відзнаку “Місто-рятівник”. Ця відзнака вшановує безпрецедентну солідарність місцевої влади, жителів та волонтерів Перемишля з українським народом, усебічну масштабну допомогу українцям, які вимушено залишили батьківщину внаслідок збройної агресії Росії, а також вагому підтримку України в захисті її незалежності та суверенітету.

Перемишль став другим після польського Жешува містом, якому присвоєно цю почесну відзнаку.

Нагадаємо, що 11 липня Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії. 

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter