Дуда каже, що Зеленський у роковини Волинської трагедії вніс до Ради законопроєкт щодо особливого статусу поляків

Дата: 11 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що президент Володимир Зеленський у понеділок вніс до Верховної Ради законопроєкт про особливий статус поляків в Україні.

Про це повідомляє PAP.

Фото: РАР

Нині тексту законопроєкту, про який Володимир Зеленський розповідав у травні, немає на сайті парламенту. Не повідомляли про його подання й в Офісі президента. 

11 липня Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії. Сейм країни ще у 2016-му підтримав встановлення цього пам’ятного дня, а голосуючи за резолюцію, парламент хотів віддати данину “громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами”.

Президент Польщі у Варшаві 11 липня під час церемонії вшанування жертв трагедії наголосив, що Україна робить символічний жест, вносячи законопроєкт щодо особливого статусу поляків.

“Сьогодні Україна робить символічне запрошення через жест президента; вас вітають з особливими правами. Нехай це буде для нас знаком”, – сказав Дуда. 

Разом з Дудою квіти до пам’ятника жертвам трагедії поклав посол України в Польщі Василь Зварич.

Нагадаємо, що обопільні етнічні чищення українського і польського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, та радянських партизанів відбувалися під час Другої світової війни на Волині.

Метою дій українських націоналістів на Волині було насамперед бажання перешкодити майбутнім претензіям польського уряду на західноукраїнські землі, як це сталося після завершення Першої світової війни. Крім того, нелояльне до УПА населення було потенційною опорою для Німеччини та СРСР.

У традиційній польській історіографії тенденційно сприймається як етнічне чищення лише польського населення; в українській – як “дія у відповідь” на звірства поляків щодо українських цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter