Пособника бойовиків Віктора Михеда, який фільмував катування полонених, відправили до в’язниці на 11 років

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Слов’янський міськрайонний суд на Донеччині засудив до 11 років ув’язнення Віктора Михеда – пособника проросійських бойовиків та безпосередньо ватажка одного з незаконних збройних формувань так званої “ДНР” Ігоря Безлера. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Віктор Михед. Фото: ДонПресс

Офіційно Михеда звинуватили у створені терористичної групи чи організації, пособництві злочину і жорстокому поводженні з військовополоненими та цивільним населенням. 

СБУ затримала чоловіка минулого року в Маріуполі. За даними слідчих, Михед добровільно приєднався до бойовиків та за завданням Безлера був присутній під час катувань військовополонених і заручників, наприклад на імітаціях розстрілів. Відео однієї з таких імітацій, до якої за свідченнями очевидців був причетний засуджений, досі можна знайти на ютубі.

Михед знімав процес на камеру, щоб розміщувати на сайтах і соцмережах бойовиків, аби надалі їх використовували для пропаганди.  

Втекти на підконтрольну українському уряду територію, як вважають у СБУ, Михеда змусив страх через переділ сфер впливу між угрупованнями бойовиків. 

Ігор Безлер. Фото: openmedia.io

У суді Михед заперечував свою провину, зокрема не визнав причетності до імітацій розстрілів військовополонених. 

За даними “Радіо Свобода”, чоловік планує оскаржувати вирок, а на останніх засіданнях заявляв, що думає про оголошення голодування.

Нагадаємо, що Ігор Безлер (позивний Бєс) – колишній офіцер Збройних сил Росії. Голос росіянина можна почути на записах перемовин бойовиків у справі збиття літака рейсу MH-17. На них він доповідає про збиття літака людині, яку СБУ згодом ідентифікувала як агента ГРУ Василя Гераніна. Безлер давав свідчення міжнародній слідчій групі, однак свою причетність до катастрофи лайнера заперечував.

Безлера разом з пособниками підозрюють в організації викрадення, катуванні та вбивстві у 2014-му волонтера Олександра Крайнікова та рядового батальйону “Артемівськ” Олексія Кудрявцева. Матеріали цієї справи вже передали до суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter