До суду передали справу щодо вбивства Олексія Кудрявцева та Олександра Крайнікова бойовиком Безлером

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Слідчі СБУ завершили досудове розслідування щодо росіянина та ватажка одного з незаконних збройних формувань так званої “ДНР” Ігоря Безлера. Обвинувальний акт до суду скерували за фактом організації та вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням, поєднаного із умисним вбивством.

Про це повідомили у відомстві. 

Ігор Безлер. Фото: openmedia.io

Слідчі встановили, що у червні 2014 року у місті Горлівка на Донеччині Безлер очолив угруповання бойовиків. Разом зі своїми спільниками він організував та керував викраденням і катуванням волонтера Олександра Крайнікова. Крім того, у липні 2014 року росіянин організував викрадення рядового батальйону “Артемівськ” Олексія Кудрявцева. За наказом ватажка, чоловіка катували, а згодом вбили. 

Росіянину інкримінують порушення законів і звичаїв війни. 

Факт насильницького викрадення та вбивства Крайнікова, як зазначає журналістка та правозахисниця Ольга Решетилова, довелося доводити через суд його матері Клавдії Крайніковій.

“Пані Клавдія, знаючи, що банда Бєса утримує її сина, двічі зустрічалася з Безлером, і зрештою він повідомив, що відпустив Олександра. Але свідки, які перебували у полоні разом з Крайніковим, повідомили суду, що на власні очі бачили, як після жорстокого побиття Олександра Безлер дістав пістолет і декілька разів вистрілив йому в голову”, – розповіла вона.

Батько вбитого Олексія Кудрявцева Микола тримає фотографію сина. Фото: moviegram.com.ua

Щодо убивства Кудрявцева, то бойовики публікували відео його допиту і погрожували йому фізичною розправою. Окрім цього, свідки бачили, як з кімнати, де катували чоловіка, виносили чорний мішок з тілом.  

“Серед великої кількості епізодів, в яких громадянин РФ Ігор Безлер фігурує як підозрюваний або перебуває в розшуку, в цих двох виявилося найбільше доказів, саме тому ці провадження і передаються до суду першими”, – пояснює Решетилова. 

За вчинене Безлеру загрожує позбавлення волі на строк від 8 до 12 років, а також від 10 до 15 років або довічне.

Олександр Крайніков. Фото: з відкритих джерел

За словами Решетилової, скерування справи до суду не означає, що розслідування інших злочинів, до яких може бути причетний Безлер, завершені. Так, посилаючись на власну інформацію, журналістка твердить, що розслідування тривають, зокрема, не лише щодо діяльності Безлера на Донбасі, а й щодо його участі в окупації Криму. 

Ігор Безлер (позивний Бєс) – колишній офіцер Збройних сил Росії. Голос росіянина можна почути на записах переговорів бойовиків у справі збиття літака рейсу MH-17. На них він доповідає про збиття літака людині, яку СБУ згодом ідентифікувала як агента ГРУ Василя Гераніна. Безлер давав свідчення слідчій групі, однак свою причетність до катастрофи лайнера заперечував.

Нагадаємо, що нещодавно Безлер через російський суд домігся компенсації від журналістів-розслідувачів Bellingcat за статті про зв’язок зі збиттям “Боїнга” МН-17. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter