Посадовцю Коломийської виправної колонії повідомили про підозру за катування в’язнів

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Працівнику оперативного відділу Коломийської виправної колонії повідомили про підозру за систематичне застосовування сили до засуджених.

Про це розповіли у ДБР. 

Житлові приміщення казармового типу у Коломийській виправній колонії №41. Фото: Харківська правозахисна група

Детективи кажуть, що підозрюваний нерідко застосовував силу, аби дізнатись у засуджених ту чи іншу інформацію, втім, за посадовими обов’язками мав би запобігати можливим злочинам чи провокаціям. 

Вдалось задокументувати, що підозрюваний лупцював та принижував двох в’язнів, від яких намагався дізнатись, як до колонії потрапляють наркотики. 

“Катування і приниження тривали кілька годин”, – говорять детективи. 

Якщо суд визнає посадовця колонії винним, то він може отримати до 12 років позбавлення волі. Нині судді мають обрати підозрюваному запобіжний захід та відсторонити від посади. 

Коломийська виправна колонія є мультирежимною пенітенціарною установою для утримання чоловіків. Там відбувають покарання засуджені всіх режимів, у тому числі довічно ув’язнені, що стали на шлях виправлення. Правозахисники, які торік навідались до колонії з перевіркою, знайшли у палаті для стаціонарних хворих відеокамеру, хоч це заборонено законодавством. 

Нагадаємо, що чотирьом посадовцям колонії на Полтавщині загрожує тюрма за організацію системи катувань ув’язнених. Детективи кажуть, що мають докази фактів катувань в інших виправних установах у різних регіонах. 

Очільник Міністерства юстиції Денис Малюська ігнорує рекомендації Омбудсмана щодо усунення порушень прав людини в місцях несвободи. Кілька років тому міністр відкрито заявив, що права людини не в пріоритеті очолюваного ним відомства. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter