Порушення журналістських стандартів призводить до конфліктності в суспільстві – експерти

Дата: 30 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Українські ЗМІ замовчують або непрофесійно висвітлюють війну та її наслідки.

Про це заявила Світлана Єременко, виконавчий директор Інституту демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО), передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Ми маємо деякі приклади. Так, харківська газета “Врємя”, яка належить олігарху Олександру Фельдману, не пише про проблеми поранених, родин загиблих, переселенців. Коли наші експерти поцікавились, чому така ситуація, то їм відповіли, що мовляв їхня аудиторія – це люди 50+. Вони переймаються більше радянськими проблемами, а не тим, що відбувається в Україні”, – розповіла вона на круглому столі “Чи можлива якісна журналістика у часи гібридної війни та політичної нестабільності”.

Вона також вказала, що така ситуація спостерігається в комунальній газеті “Житомирщина”. 

За її словами, деякі журналісти своїми матеріалами протидіють адаптації переселенців у місцеву громаду, ба навіть більше порозумінню в суспільстві.

“Психолог-волонтер Світлана Ющенко з Чернігова каже, що інколи журналісти однією публікацією нівелюють усю роботу, яку психологи проводять протягом півроку, а то й року”, – розповідає Світлана Єременко.

“У Чернігові журналісти розмістили публікацію про те, що родичі і громадські організації воїнів-ветеранів ставлять дуже дорогі пам’ятники загиблим. Цей матеріал викликав обурення у суспільстві і налаштував членів громади проти родин загиблих. Зрозуміло, що родини були страшенно ображені на журналістів, а психологи-волонтери говорили, що це є яскравим прикладом, як журналісти порушують кодекс журналістської етики і не сприяють порозумінню в суспільстві”, – сказала  Світлана Єременко.

Координаторка одеської експертної групи ІДПО Наталя Стеблина наводить приклади непрофесійності одеських журналістів при висвітленні ромських погромів.

“”В ходе совещания стало ясно, что в селах и районах контроля как такового за лицами ромской национальности не велось”. Тут журналісти правильно кажуть, що це люди ромської національності, але з їхніх слів виходить, що справді за цими людьми треба вести додатковий контроль”, – пояснює вона.

“”В уцелевших двух домах проживают добропорядочные семьи ромов, к которым у местных жителей нет претензий”. Відповідно усі інші – недобропорядні?”, – коментує вона цитату.

Виконавча директорка “Детектор медіа” Діана Дуцик наголосила, що саме недотримання журналістських стандартів у висвітленні ромського питання й призводить до збільшення конфліктності в суспільстві.

Експерти ІДПО кажуть, що моніторинг регіональних ЗМІ стосовно відповідності професійним стандартам показує, що лише 30% журналістів знайомі із Кодексом журналістської етики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter