Понятими в красногвардійській справі “Хізб ут-Тахрір” виявилися студенти коледжу – захист

Дата: 26 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Понятими в так званій красногвардійській справі “Хізб ут-Тахрір” виявилися троє студентів Сімферопольського політехнічного коледжу.

Про це стало відомо під час засідання в Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону, передає “Крим.Реалії”. 

Судді заслухали свідчення понятих. Виявилося, що російські силовики внесли до протоколу відомості лише щодо двох студентів. 

“Як з’ясувалося, всі вони навчаються в одному коледжі, і їм надійшла ось така пропозиція від керівництва коледжу: взяти участь в обшуку. Ми з’ясували, що вони пропустили практику з дозволу керівництва навчального закладу. Виходить, що, якщо ти поїхав на обшук, керівництво твого навчального закладу заохочує тебе за це. Сторона захисту вважає, що це особи, які були використані силовими структурами за допомогою ресурсу коледжу”, – стверджує адвокатка Ліля Гемеджі.

Також вона повідомила, що залучення студентів як понятих під час обшуків у Криму – постійна практика.

“Наприклад, у справі першої сімферопольської групи так само залучалися студенти, тільки фізкультурного коледжу”, – розповіла вона.

Нагадаємо, що в лютому 2019 року в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району російські силовики провели обшуки. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії та на території анексованого нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter