Помер релігієзнавець та колишній бранець Кремля Ігор Козловський

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У віці 69 років помер український учений, релігієзнавець, керівник Центру релігієзнавчих досліджень, викладач філософії на кафедрі Донецького національного технічного університету Ігор Козловський. 

Про це повідомила релігієзнавця Людмила Філіпович на своїй сторінці у фейсбуку. 

Колишній політв’язень Ігор Козловський

Ігор Козловський народився 16 лютого 1954 року в місті Макіївка Донецької області.

Він був кандидатом історичних наук, очолював Центр релігієзнавчих досліджень і міжнародних духовних відносин у Донецьку. Свого часу керував управлінням у справах релігій Донецької ОДА. Викладав на кафедрі філософії Донецького національного технічного університету. 

Козловський написав більш ніж 50 наукових публікацій, підтримував тісні стосунки з духовними діячами, був учасником міжнародних конференцій та зустрічей, зокрема з Папою Іоаном Павлом ІІ, главою РПЦ Алексієм ІІ, патріархом Константинопольським Варфоломієм ІІ.

У січні 2016 року 62-річного чоловіка, який залишився в окупованому Донецьку доглядати за сином, викрали. 

Російські бойовики затримали його через день після вибуху біля пам’ятника Леніну в Донецьку, який стався в ніч на 27 січня 2016 року. Йому закидали незаконне зберігання вибухових речовин, втім обвинувачення кілька разів змінювалися.

На думку родичів, релігієзнавець міг привернути до себе увагу бойовиків участю в міжконфесійному молитовному марафоні “За єдність і мир в Україні”, який проходив ще у 2014-му. Там Козловський виходив з українським прапором. 

У березні 2017 Козловського внесли до списків на обмін.

Козловський ділився спогадами про своє 700-денне перебування в полоні:

Коли мені перебили ноги, навіть знеболюючого ніхто не дав. Для них [деенерівців] процес катування був насолодою. Вони сподівались, що я не встану і буду перед ними плазувати. Для них важливо було зламати твою внутрішню силу та гідність, а твоє тіло було лише інструментом. А коли ти підіймаєшся та йдеш, для них це – справжній вирок”.

Нагадаємо, що цьогоріч влітку помер український публіцист та дисидент Василь Овсієнко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter