Помер батько політув’язненої, кримської активістки Ірини Данилович

Дата: 01 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Помер Броніслав Олександрович Данилович – батько політув’язненої кримської активістки, правозахисниці та громадянської журналістки Ірини Данилович, яка відбуває незаконне покарання в Російській Федерації.

Про це стало відомо журналістам ZMINA з власних джерел.

Броніслав Олександрович Данилович. Фото з відкритих джерел

Йому було 78 років. Чоловік тривалий час боровся з онкологічним захворюванням.

Броніслав Данилович з моменту затримання доньки активно займався адвокацією звільнення Ірини, контактував з українськими та міжнародними правозахисниками, журналістами, постійно привертав увагу до теми кримських політв’язнів.

Центр прав людини ZMINA висловлює щирі співчуття Ірині та всій родині Броніслава Олександровича.

Медсестра та громадська активістка з Феодосії Ірина Данилович співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Вела сторінку в соцмережах і кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок Данилович. За нібито зберігання вибухових речовин її засудили до майже семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість щодо стану здоров’я незаконно засудженої Данилович і закликало негайно надати їй медичну допомогу.

Спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Із серпня 2023 року Данилович перебуває в жіночій колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю в Росії. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що четвертий касаційний суд загальної юрисдикції в російському місті Краснодар залишив без змін ухвалу незаконного “Верховного суду Республіки Крим”, якою громадянську журналістку Ірину Данилович засудили до шести років і 11 місяців позбавлення волі. Громадянку України засудили за нібито зберігання саморобного вибухового пристрою після того, як викрали й утримували тиждень у підвалі будівлі ФСБ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter