“Полювання” на ЛГБТ: у Києві вкотре напали на молодих людей

Дата: 17 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві пізно ввечері 13 вересня в районі станції метро “Лук’янівська” побили компанію молодих людей. Згодом одна з нападниць написала, що причиною нападу стала нібито їхня належність до ЛГБТ. 

Про це ZMINA розповіла одна з потерпілих, 19-річна Лілія Луцак. Дівчина звернулась із заявою до поліції, і тепер нападниця на неї шукає підтримки у ЛГБТ-ненависників та ультраправих. 

Фото з інстаграма потерпілої

Зокрема, потерпіла опублікувала у своєму інстаграмі допис, у якому написала, що напад стався, коли вона з трьома друзями відпочивала у дворику в районі станції метро “Лук’янівська”.

Поряд також проводила час невідома їм компанія з 10–15 людей, на декілька років старших за віком. 

“Спочатку все було мирно. З нами познайомилася дівчинка з їхньої компанії, ми дружньо поговорили, навіть підписалися одна на одну в інстаграмі. Насторожила лише одна кинута цією дівчинкою, немовби жартома, фраза: “Я прийшла на розвідку”. Але ми швидко відпустили ці слова… Далі вона повернулася до своїх, ми ж чудово проводили час – танцювали, говорили, жартували, пили пиво (те, яке є слабоалкогольним напоєм), розігрували комедійні сценки”, – розповіла Лілія. 

За деякий час, продовжила дівчина, до них підійшов молодик з тієї ж компанії зі словами: “А ви знали, рєбята, що ті, хто тут відпочиває, – наливає”. Лілія з друзями запропонували йому пива, на що він розсміявся.

“У цей момент невідома нам дівчина ні з того ні з сього підлітає до моєї подруги й починає бити її кулаками в ділянку обличчя та шиї. Хлопці з нашої компанії почали вступатися, що не сподобалося молодику, який підходив до нас із вимогою налити, і він теж почав бити хлопців”. 

Подруга Лілії втекла, сама ж дівчина намагалася розборонити хлопців криками: “Зупиніться! Досить!”:

“Вказана мною дівчина перемістилася до мене і почала бити кулаками та ногами, методично цілячись в обличчя, щелепу. На мою вимогу зупинитися, назвати причину такої поведінки реагувала лише кулаками. Ми почали відступати в бік автомобільної дороги перед АТБ. Зграя ймовірно сп’янілих та розлючених осіб на чолі з такою ж дівчиною-агресором нас переслідувала, – пригадала потерпіла дівчина та додала: – Відбулося ще дві бійки між моїм другом, який намагався нас захистити, та хлопцями, які просто хотіли побитися”. 

Судячи з інстаграма одного з нападників, розповідає виданню ZMINA потерпіла дівчина, він є “націоналістом”. Зокрема, викладає фотографії в одязі популярного серед українських ультраправих бренду “Sva Stone”. 

Наступного дня Лілія опублікувала в соціальній мережі свою фотографію із синцем під оком.  

“Потім це фото, ймовірно, через дівчину, яка підписалася на мій профіль, дійшло до нападниці. Та інтерпретувала це як своє досягнення і виклала його в сторіс разом зі скріншотами свого листування з так званою братвою”.   

Нижче скріншоти листування нападниці з друзями, які вона опублікувала у своєму інстаграмі. 

 

Нападниця, у профілі якої зазначено: “Б’ю їб*ла, але можу й тату”, крім цього, оприлюднила у своєму інстаграмі фотографію себе з підписом: “Обожнюю відпрацьовувати прийоми. Якщо ти ЛГБТ, ти автоматично мій спаринг-партнер”. 

Лілію вона також ідентифікувала як ЛГБТ-людину.   

“Здавалося б, до чого тут ЛГБТ? У мене не було жодної символіки, я ні з ким не розмовляла про свою орієнтацію. Хіба що маю рожевий колір волосся. Так, я позиціюю себе доволі просто – бісексуалка, я підтримую ЛГБТКІ-рух, була на прайді, але наголошую: того вечора про це не йшлося”, сказала потерпіла. 

Про те, що причиною побиття стала нетерпимість до ЛГБТ, нападниця зазначила у закритому чаті в телеграмі “Протидія ЛГБТ”. Цей канал створено для “координації прихильників правих цінностей”, ймовірно, праворадикальною організацією “Традиція і порядок”. 

Нападниця виклала допис, у якому вказала, що шукає підтримки, оскільки “дала п*здюлєй елгебетешниці, вона зняла побої та написала заяву, до того ж мені летить купа погроз від таких самих унтерів і Унтерменш – недолюдина.“. 

Лілія додала, що написала заяву до поліції та наразі чекає інформації щодо відкриття кримінального провадження. 

У коментарі ZMINA експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрій Кравчук каже, що відверте зізнання правопорушниці надає всі підстави для підозри в скоєнні злочину або інциденту ненависті. 

Він також вважає, що ця подія “цілком вкладається в поточну поведінку ультраправих і традиціоналістських агресивних рухів в Україні”.

“Цього року ЛГБТ не рідше, ніж минулого, натикаються на вулицях на миттєву та дуже жорстку агресію з боку практично завжди юних нападників, які або не приховують своєї належності до певних угруповань, або виявляються прихильниками їхньої ідеології”, – каже Кравчук. 

Напади стаються, зазначає експерт, і просто проти випадкових людей, які можуть навіть і не бути ЛГБТ, але нападники ідентифікують їх так через поведінку або зовнішність. 

“У Києві такі “полювання” на ЛГБТ були зафіксовані неодноразово, особливо часто в місцях масового скупчення молоді, зокрема в районі Контрактової площі. На жаль, поліція всі такі випадки переважно кваліфікує як звичайне хуліганство і не бачить у них особливої небезпеки для суспільства”. 

На переконання Кравчука, це ще раз підкреслює потребу в змінах як поліцейської практики з розслідування злочинів ненависті, так і їхньої криміналізації. 

Нагадаємо, що раніше в Києві на Подолі четверо молодиків порізали руку 16-річному хлопцю через нашивки із символікою метал-гуртів та пентаграмою. Підліток також додав, що раніше вже не один раз бачив нападників. Зокрема, під час рейдів, які влаштовували на Подолі представники праворадикальної організації “Традиція і порядок”.  

Це не вперше, коли на Подолі нападають на молодь через зовнішній вигляд. Так, 19 червня низка праворадикальних угруповань, зокрема “Традиція і порядок”, “Національний спротив”, “Фрайкор”, проводили там “агітаційний рейд”. Під час нього трьох неповнолітніх дівчат забризкали сльозогінним газом. Перед цим у них запитали, чи “належать дівчата до ЛГБТ”. 

Того ж дня напали на компанію молодих дівчат і хлопців через їхні пірсинг та зачіски. Ультраправі ідентифікували підлітків як ЛГБТ-людей: їх морально принижували, двох хлопців вдарили в обличчя, а потім змусили всіх уголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter