Польща звинуватила Росію в Смоленській катастрофі – підриві літака з Лехом Качинським у 2010 році

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Польща звинуватила Росію в Смоленській катастрофі – підриві літака з тодішнім президентом Лехом Качинським на борту у 2010 році. У країні заявили, що причиною катастрофи стало незаконне втручання російської сторони в роботу літака. 

Про це повідомив голова підкомітету з розслідування Смоленської катастрофи, колишній міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, пише польське видання wРolityce. Заразом він звинуватив росіян у нахабній брехні. 

Фото з відкритих джерел

“Причиною катастрофи стало незаконне втручання російської сторони в роботу літака Ту-154М з делегацією президента Республіки Польща. Основним і неспростовним доказом цього втручання був вибух у лівому крилі”, – зазначив Мацеревич.

За його словами, підкомітет точно визначив місце, час і звук вибуху, який зруйнував крило і спричинив катастрофу. Його продовженням став черговий вибух у центральному крилі за кілька метрів над землею, який знищив весь літак і призвів до смерті польської делегації з 96 людей – Качинського та інших високопосадовців.

Крім того, на 190 елементах літака Ту-154М виявили сліди вибухівки. Деякі сліди вибухівки були в місцях, які недоступні пасажирам або екіпажу. Згідно з висновками підкомітету, використовувалися термобаричні заряди.

“Багато (польських. – Ред.) опозиційних політиків та медіа, які їх підтримували, жартували над підкомітетом, що не було такого поняття, як термобаричний вибух. Я думаю, що після атак РФ в Україні, де термобаричними зарядами знищують велику кількість людей, буде якась рефлексія на цих людей, як можна так нахабно брехати”, – наголосив голова підкомітету.

Лабораторні дослідження показали наявність на уламках літака вибухових речовин, таких як пентрит, тротил, гексоген та нітрогліцерин.

“У підкомісії є свідчення очевидців, які перебували 10 квітня 2010 року в Смоленську, переважно росіян. Багато з них почули вибух до того, як літак упав на землю”, – додав Мацеревич.

Він також повідомив, що самому вибуху передували дві операції з дезінформації з боку Росії:

“Внесення хаосу серед польотних диспетчерів Російської Федерації та утруднення вильоту польського екіпажу до запасного аеропорту у Вітебську. Останньої хвилини відбулося переобладнання резервних аеропортів з Вітебська до Домодєдова та Шеремєтьєва, зроблене росіянами та приховане від польських пілотів”.

Нагадаємо, що Смоленська катастрофа сталася 10 квітня 2010 року. Польські високопосадовці летіли на жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катиньському лісі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter