Польща закрила кримінальну справу щодо облиття посла Росії буряковим соком

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Польська прокуратура закрила кримінальну справу щодо облиття російського посла у Варшаві Сергія Андрєєва буряковим соком 9 травня 2022 року. Підозрюваною в справі була українська активістка Ірина Земляна.

Про це повідомляє польське радіо RMF FM.

Одна з організаторок акції у Варшаві, українська активістка Ірина Земляна. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Земляної

За словами представників прокуратури, застосування положення Кримінального кодексу можливе за умови надання іноземною державою гарантій взаємності. Згідно ж із Кримінальним кодексом Росії, образа лідера іншої країни або її представників не є причиною для кримінального переслідування. Захист забезпечують лише російським посадовцям.

Тому польське відомство ухвалило рішення припинити розслідування. Ніхто не відповідатиме за напад на посла.

Це стосується як української активістки, медіаекспертки та тренерки з безпеки для журналістів Інституту масової інформації Ірини Земляної, яка того дня облила Андрєєва фарбою, так і поліцейських, які відповідали за безпеку під час церемонії покладання вінків делегацією російського посольства на цвинтарі радянських воїнів у Варшаві.

Раніше, як пише RMF FM, внутрішнє розслідування поліції вже встановило, що порушень у діях правоохоронців не було.

Ірина Земляна вже відреагувала на новину про закриття справи на своїй фейсбук-сторінці.

“Польща закрила кримінальну справу через облиття посла Росії буряковим соком 9 травня 2022-го. Це означає, що я точно не винна (хто ще сумнівався). Тепер можу поїхати знову до Польщі й не боятися, що мені вручать підписку про невиїзд. У своїй невинності в мене сумнівів не було, але така величезна брила з плечей у мене сьогодні впала”, – написала Земляна.

Нагадаємо, українські активістки у Варшаві 9 травня завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Згодом одна з ініціаторок антиросійської акції протесту у Варшаві Ірина Земляна змушена була під охороною виїхати зі столиці Польщі через численні погрози.

За декілька днів після того слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про “напад” на російського посла в Польші: йдеться про акцію 9 травня у Варшаві, під час якої активістка Ірина Земляна облила посла РФ Сергія Андрєєва штучною кров’ю, протестуючи проти війни в Україні. 

У вересні минулого року Ірина Земляна заявила, що в РФ подали запит до Інтерполу про її розшук, а також вона досі отримує погрози та переховується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter