Польща сприятиме Україні у пошуку та поверненні викрадених Росією дітей

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Польща висловила готовність долучитися до пошуку та повернення до України викрадених Росією українських дітей.

Про це розповів Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким у Варшаві.

Володимир Зеленський та Матеуш Моравецький. Скриншот відео підсумкової зустрічі

Зеленський подякував за спільну ініціативу Польщі та Європейської комісії щодо пошуку й повернення дітей, яких Росія викрала з тимчасово окупованих територій і намагається позбавити родини, країни та національної ідентичності.

“Шукаємо рішення, як повернути українських діточок, які були силою викрадені, депортовані нашим ворогом – Російською Федерацією. Наші польські брати готові допомогти Україні в пошуку та поверненні цих дітей”.

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів. Їх цькують у російських школах за національною ознакою.

Росія ніяк не сприяє поверненню українських дітей до України. Навпаки, уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати списки вивезених до РФ дітей з ТОТ України. Також вона зізналась, що російські спецслужби заважають поверненню дітей, які самостійно намагаються втекти з Росії.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вже видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини президента Росії Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter