Польща критикує небажання ЄС вводити більш суворі санкції проти Росії за її війну в Україні

Дата: 02 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький охарактеризував лотереєю ситуацію з запровадженням санкцій ЄС проти Росії.

Про це він написав на своїй twitter-сторінці.

“Щодня сотні тисяч українців прокидаються зі страхом, чи над їхніми домівками не літають російські літаки, а в Європі лотерея… спочатку голоси за посилення санкцій, наступного дня голоси за те, щоб не перебільшувати. Путін підпалив усю Україну, а Європа гадає, чи вистачить протипожежної ковдри” – написав він.

Тим часом агентство Bloomberg пише, що Росія цьогоріч може заробити майже 321 мільярд доларів на експорті енергоносіїв і закінчити рік з рекордним профіцитом поточного рахунку у 240 млрд доларів, якщо країни не введуть повне нафтогазове ембарго. А це на понад як третину більше, ніж у 2021 році.

Аналітики пояснюють такі надприбутки рекордними цінами на нафту та газ, що є основними статтями російського експорту. Ці прибутки також можливі навіть за умови скорочення продажів енергоносіїв держава-агресор. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк закликав міжнародних партнерів до більш рішучих дій проти Росії, аби вона припинила війну проти України.

“Санкцій проти РФ недостатньо. Щоб обвалити економіку Росії та припинити вбивства українців, необхідне або пряме ембарго на всі російські енергоресурси, або непряме ембарго через закриття портів для російських товарів (85% нафти – танкери). Або скажіть нам: “Воюйте до останнього українця”, – написав він на своїй twitter-сторінці.

Раніше Моравецький закликав ЄС накласти податок на усі енергоносії, які імпортуються з Росії. Він також підтвердив наміри Польщі відмовитися від імпорту російської нафти до кінця 2022 року, та заявив, що країна вже припинила імпорт російського вугілля і розраховує припинити імпорт газу з травня. 

Матеуш Моравецький зазначив, що наразі Польща найбільш рішуче серед країн Європи відмовляється від російських енергоресурсів. Прем’єр підкреслив, що гроші, які Росія отримує за експорт нафти й газу, йдуть на фінансування її військової машини, відтак це потрібно зупинити. 

Нагадаємо, напередодні міністри транспорту Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали заборонити автомобільні перевезення вантажів до та з Росії і Білорусі та обмежити заходи суден цих країн до портів ЄС.

14 березня польська поліція відтіснила активістів у пункті пропуску Козловичі – Кукурики на польсько-білоруському кордоні та дозволила рух фур з вантажами, що прямують до Білорусі та Росії. 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив за повну заборону торгівлі Європейського Союзу з Росією. Політик наголосив, що ЄС повинен продемонструвати свою силу і рішучість щодо Росії, інакше найближчим часом доведеться заплатити більшу ціну. 

Країни Європейського Союзу розділилися на різні табори під час обговорення 22 березня ембарго на російську нафту, газ та вугілля. Німеччина та Нідерланди блокують, зокрема, заборону імпорту російської нафти.

Українські студенти Стенфордського та Массачусетського університетів спільно створили сторінку, яка відстежує компанії, що “підтримують економіку Росії та фінансують війну”. Окрім детальної інформації про компанії, сайт також вказує на чіткі дії, які кожен може зробити, щоб переконати їх припинити бізнес в РФ. Можна долучитися до протестів, або анонімно надати інформацію про компанії, які продовжують працювати в країні-загарбнику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter