Полонені як живий щит, відрізання частин тіла та мобільний крематорій: правозахисник розповів про таємну в’язницю “Вагнера” на Луганщині

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому місті Первомайськ на Луганщині російське військове командування створило таємну в’язницю, де утримує як українських військовополонених, так і росіян серед найманців ПВК “Вагнер” та рядових солдатів. Полонених там катують та вбивають. 

Про це розповів голова російського правозахисного проєкту Gulagu.net Володимир Осєчкін

Будівля, в якій, за словами правозахисника, облаштували таємну катівню. Скриншот Google Maps

Осєчкін не вперше публікує свідчення щодо злочинів ПВК “Вагнер”, утім нині він назвав імена причетних до створення таємної в’язниці, зокрема й російських військових високопосадовців

За його словами, катівню створили за наказом керівника ПВК Євгена Пригожина за домовленістю з ватажком російських терористів на Луганщині Леонідом Пасічником. Причетними до відкриття катівні Осєчкін називає також російських генералів Сергія Суровікіна та Михайла Мізинцева

“В’язницю” облаштували на території взуттєвої фабрики в Первомайському, що розташована на вулиці Щорса. Також там міститься ремонтний цех, де “вагнерівці” лагодять свою техніку. 

Знайти це місце, за словами Осєчкіна, допомогли не лише інформатори, але й сам Пригожин, публікуючи звідти світлини. 

На території взуттєвої фабрики зазвичай тримають росіян, наприклад найманців ПВК або ж пересічних військових. Потрапити туди, як каже Осєчкін, можна “за будь-що”.  Правозахисник додає, що з відкритих джерел відомо про практику “вагнерівців” не брати в полон українських військових, втім до таємної в’язниці в Первомайську за командою керівництва все ж таки потрапляють військовополонені. 

Осєчкін наголошує, що місце катівні відоме українським правоохоронцям та військовим. 

Полонених використовують для прикриття, щоб з боку ЗСУ не завдавали ударів”, – каже він. 

Зі свідчень, які отримав правозахисник, можна виокремити особи деяких імовірних причетних до злочинів у катівні. Так, Осєчкін називає “вагнерівців” з позивними Полковник, Вішер, Стропоріз та Рус. Щодо останнього, то ним може бути Руслан Михайлов – це колишній російський силовик, який із 2014-го є членом ПВК. 

Також трохи більше деталей розповів Осєчкін щодо Стропоріза. Російський правозахисник до початку повномасштабного вторгнення висвітлював тему катувань у російських в’язницях, які, за його власними словами, керівництво країни “поставило на потік”. Стропоріз, за даними Осєчкіна, до того, як потрапити на фронт, був агентом адміністрації у своїй колонії, причетним до катувань інших в’язнів. 

Деякі з тих, хто опинився в таємній в’язниці та вижив, розповіли про те, що відбувається всередині. За їхніми словами, полоненим відрізають вуха та фаланги пальців. До прикладу, один зі свідків припускав, що слідчим у майбутньому буде неважко знайти потерпілих, бо в щонайменше двох сотень з них не буде тої чи іншої частини тіла. 

“Свідчення підтверджено, ми маємо цілий набір файлів, зокрема відео та фото, що підтверджують ті сами страшні екзекуції, відрізання вух, фаланг пальців тощо… У цій в’язниці справжні маніяки”, – каже Осєчкін. 

Також полонених розстрілюють або відправляють на фронт “в один кінець”. 

Правозахисник також розповів про пересувні крематорії, що працюють біля катівні. Про такі крематорії вже розповідали неодноразово з 2014 року. Торік такі, ймовірно, росіяни застосовували в Маріуполі, щоб приховати кількість загиблих.  

Офіційно крематорії є інсинераторами, або установками для термічного знищення рідких, твердих та газоподібних відходів. 

Осєчкін має надію, що озвучені ним дані спонукають силовиків у Росії “організувати кримінальне переслідування щодо Пригожина”. 

Нагадаємо, що й до початку повномасштабного російського вторгнення на окупованій частині Луганщини російські бойовики влаштували цілу систему таємних катівень, де утримували полонених. 

Детальніше про це ви можете прочитати за покликанням


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter