Політв’язня Нарімана Джеляла насильно вивезли з Криму до російської в’язниці

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язня, першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла насильно вивезли з Криму, етапувавши до російської в’язниці.

Про це 2 жовтня повідомила його дружина Левіза Джелялова.

Наріман Джелял. Джерело: Крим.Реалії

Разом з ним етапували ще двох фігурантів справи, сфабрикованої проти них окупантами, – Асана та Азіза Ахтемових.

“Сьогодні Нарімана, Асана та Азіза насильно вивезли з Криму, етапувавши до в’язниць. Я навіть уявити не можу, як важко Наріману їхати з Криму, адже його любов до Батьківщини – вона невичерпна. Попри погрози, він один з тих, хто залишався і боровся за право вільно і чесно жити в Криму”, – написала Левіза.

Дружина політв’язня наголосила на тому, що за два роки боротьби задля полегшення незаконного перебування в неволі близьких людей вона побачила, наскільки низькою і підлою може бути людина в особах тих, хто фабрикував справу проти кримських татар.

“Підлістю закінчились і останні кілька тижнів перебування Нарімана в СІЗО – перешкодою нашому з ним спілкуванню за допомогою листів і дзвінків, на які він мав право”, – уточнила вона, наголосивши, що це право не було реалізоване виключно через особисті підлі переконання працівників СІЗО.

Попри це Наріман Джелял у розмові з адвокатом передав рідним, що його сила і спокій – це його сім’я.

“І я зроблю все можливе, щоб ця сила не вичерпалася, а, навпаки, зміцніла. Ми, як і раніше, разом пройдемо цей складний шлях, що випав на нашу долю. І, незважаючи ні на що, як би важко і боляче не було, ми сміятимемось і плакатимемо й будемо вище за цю брехню та бруд”, – написала дружина політв’язня.

Вона висловила переконання, що її чоловік гідно пройде всі випробування на відміну від тих людей, які незаконно запроторили його до в’язниці.

“На останній зустрічі з адвокатом Наріман просив передати щирі слова вдячності всім тим, хто весь цей час допомагав, підтримував і підтримує його, хлопців та їхні сім’ї”, – написала Левіза.

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й вивезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Увечері 4 вересня стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовували тортури.

Російські силовики звинуватили Асана й Азіза Ахтемових і Нарімана Джеляла в порушені ст. 281 (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 (“контрабанда вибухових пристроїв”) КК РФ. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня 2021 року обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це нібито призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня 2021 року ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо начебто причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим переконане, що цю кримінальну справу Росія ініціювала через участь Джеляла в тогорічному саміті Кримської платформи

Як відомо, 20 липня в “суді” Джелял дав розгорнуті свідчення та докладно розповів про своє затримання: тримання в підвалі, психологічний тиск і погрози. Окупаційні силовики ще тоді, у вересні 2021 року, відверто йому сказали, що справжньою причиною затримання є участь заступника голови Меджлісу в саміті Кримської платформи. 

Відомство нагадало, що Джелял був єдиним представником кримськотатарського народу, який живе в тимчасово окупованому Росією Криму та відкрито взяв участь у цьому саміті в Києві.

У вересні минулого року Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі строком на півтора року.

Асана Ахметова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі один рік.

Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі один рік.

У червні 2023 року стало відомо, що в Нарімана Джеляла з’явилася набряклість і варикозне розширення вен на обох ногах. Їхня причина – жорсткі умови в СІЗО №2 Сімферополя, де утримували чоловіка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter