Через жорсткі умови утримання в СІЗО №2 Сімферополя у політв’язня Нарімана Джеляла з’явився варикоз ніг – дружина

Дата: 22 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У незаконно засудженого в окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу політв’язня Нарімана Джеляла з’явилася набряклість і варикозне розширення вен на обох ногах. Їх причина — жорсткі умови утримання в СІЗО №2 Сімферополя, куди його перевели 11 травня.

Про це повідомила на своїй фейсбук-сторінці дружина активіста Левіза Джелял.

Бранець Кремля Наріман Джелял

Вона написала, що лише через місяць отримала відповідь на своє звернення до незаконного “Управління федеральної служби виконання покарань” (УФСВП) в українському Криму для пояснення причин переведення Нарімана Джеляла до СІЗО №2.

“Як і очікувалося, відповідь була банальною відпискою, пов’язаною з дефіцитом місць у СІЗО-1, внаслідок чого і було створено СІЗО-2. Відповідно до відповіді, перевід Нарімана було здійснено з метою “створення належних умов утримання під вартою”, – написала Джелял.

Дружина політв’язня зазначила, що про переповненість СІЗО №1 вдвічі знають захисники та родичі в’язнів. Але поставила під сумнів, що переведення Нарімана, Асана та Азіза Ахтемових у новий, але жорстокіший за своїм режимом ізолятор, навряд чи є результатом занепокоєння УФСВП про умови їхнього утримання”. Оскільки, як зазначила Джелял, її чоловік із моменту арешту утримувався в окремому спецблоці, де не було переліміту.

“У новому ізоляторі явно концентруються ув’язнені за політичними статтями (зокрема, екстремізм, тероризм, диверсія, держзрада, участь у добровольчих батальйонах) та з Херсонських та Запорізьких областей”, – пише вона.

Вона розповіла, що у СІЗО №2 зіткнулися з проблемою передачі продуктів харчування. За її словами, тут забороняється передавати ув’язненим олію, сир, молочну продукцію.

Але найабсурднішою є заборона передачі питної води, що в літній період є незрозумілою. Крім цього, в камеру заборонили передавати кип’ятильник, щоб можна було прокип’ятити проточну воду. Усі ці обмеження суперечать правилам внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів кримінально-виконавчої системи, затверджені наказом Мін’юсту РФ від 04.07.2022 р.

Левіза Джелял

Жорсткі умови утримання у новому СІЗО вже позначились на здоров’ї Нарімана Джеляла. Раніше у нього загострилося захворювання – міжхребцеві грижі. Зараз, як повідомила його дружина, у нього з’явилася набряклість ступнів та варикозне розширення вен на обох ногах.

“Це є наслідком того, що вже протягом 40 днів Наріман, як і інші ув’язнені з цього СІЗО, перебувають 16 годин на день на ногах (з 6 год ранку до 22 год вечора) без дозволу сісти або прилягти на ліжко”, – розповіла дружина політв’язня.

Вона наголосила, що ця вимога співробітників СІЗО №2 порушує затверджені Мін’юстом РФ правила внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів, де перебування на спальному місці вдень на заправленому ліжку не забороняється.

“Подібний режим прирівнюється до тюремного режиму або штрафного ізолятора, але, мабуть, для УФСВП такий режим СІЗО-2 є “належними умовами тримання під вартою”, – написала вона.

Вона також повідомила, що 19 липня 2023 р. о 10:00 відбудеться судове засідання щодо розгляду апеляційних скарг у третьому апеляційному суді загальної юрисдикції (м. Сочі) у справі Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових.

Раніше повідомлялося, що росіяни катують у Сімферопольському СІЗО №2 братів Ахтемових.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні 2022 року незаконний “Верховний суд” в тимчасово окупованому Криму оголосив вирок Наріману Джелялу і братам Азізу та Асану Ахтемовим. Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter