Політв’язня Мусліма Алієва тримають у ШІЗО вже чотири місяці – рідні

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Засуджений до 19 років ув’язнення фігурант ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” Муслім Алієв перебуває в штрафному ізоляторі (ШІЗО) вже чотири місяці.

Про це інформує громадська ініціатива “Кримська солідарність” з посиланням на дружину Алієва Наджіє Аджи-Мамутову.

Муслім Алієв

За її словами, з 4 грудня 2020 року адміністрація виправної колонії №2 Республіки Башкортостан з різних причин продовжує термін його перебування в ШІЗО.

“Кримський мусульманин не скаржиться на умови утримання, проте в листах до родини відзначає, що в’язниця не додає йому здоров’я”, – повідомляє об’єднання.

Минулого року чоловікові через відмову голосувати за “путінські поправки” погіршили умови тримання в СІЗО. 

Як відомо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років.

Військовий апеляційний суд міста Власіха в Московській області (Росія) 25 червня залишив вирок шістьом фігурантам незмінним.

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисна організація Amnesty International назвала всіх фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” в’язнями сумління, а російський правозахисний центр “Меморіал” – політичними в’язнями. Правозахисники розповіли, як Росія сфальсифікувала ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”.

ЄС засудив проведення голосування стосовно поправок до російської конституції на території Криму, яке пройшло “з порушенням міжнародного права”. У МЗС України наголосили, що голосування за поправки до Конституції РФ на території тимчасово окупованого Криму є незаконним.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter