Політв’язень Вигівський у тяжкому психологічному стані – Денісова

Дата: 11 Січня 2021
A+ A- Підписатися
Український політв’язень Валентин Вигівський у російській виправній колонії Кіровської області №11 перебуває у важкому психоемоційному стані.
 
Про це написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй фейсбук-сторінці з посиланням на матір політв’язня.
 

Валентин повідомив рідним, що в нього – сильні болі в хребті. Однак в умовах колонії він не може отримати належної медичної допомоги. Серед іншого в камері, де він мешкає, – постійний холод. А коли настають морози, стіни вкриваються інеєм.

Повідомляється, що в тюремному магазині – обмежена кількість харчових продуктів.
 
Окрім цього, київський підприємець та авіа-любитель продовжує перебувати в повній ізоляції від зовнішнього світу. Телевізор, радіо, газети для нього недоступні, а прогулянки відбуваються в окремій клітці.
 
Рідні політв’язня кажуть, що єдина можливість спілкування з ним – паперові листи. Утім, адміністрація місця несвободи обмежує його, коли Вигівського з надуманих причин переводять у штрафний ізолятор (ШІЗО). Також рідні нарікають, що колонія надсилає листи лише на адресу батьків. Останнього листа від нього батьки отримали 22 жовтня минулого року.
 
Уповноважена Верховної Ради з прав людини нагадує, що Валентин Вигівський уже сьомий рік перебуває в приміщенні камерного типу з низкою обмежень. Йому заборонено телефонні перемовини з рідними та довгострокові побачення.
 
“Такий режим утримання в приміщенні камерного типу строком шість місяців та ШІЗО строком 15 діб чергують уже майже чотири роки”, – прокоментувала вона. 
 
Крім того, вона нарікає, що через карантинні обмеження під час пандемії адміністрація колонії не пускає до політв’язня представників консульської служби України в РФ.
 
Людмила Денісова закликала Уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову з вимогою “припинити ганебні дії та відновити права громадянина України на життя, належні умови тримання, отримання необхідної медичної допомоги та на зв’язок із зовнішнім світом”.
 
Нагадаємо, 17 вересня 2014 року на вокзалі Сімферополя незаконне парамілітарне формування “Кримська самооборона” затримала Валентина Вигівського. Чоловік вирушив у Крим на захід, пов’язаний із авіацією. 
 
Силовики звинуватили його в економічному та військовому шпигунстві в авіакосмічній галузі Росії та засудили до 11 років колонії суворого режиму. Судові засідання у цій справі відбувалися у закритому режимі.
 
До моменту оголошення вироку про зміст звинувачень нікому не було відомо. За словами Вигівського, під час затримання в Криму та в Москві його били, надягнувши мішок на голову, роздягали та імітували розстріл біля свіжовикопаної могили у лісі під Москвою.
 
Валентин Вигівський

15 місяців Росія незаконно утримувала громадянина України в Лефортовському СІЗО, протягом дев’яти з яких до нього не допускали українського консула. 

За словами російського адвоката Іллі Новікова, який приєднався до справи бранця на етапі апеляції, Європейський суд з прав людини не зможе розглянути справу Вигівського. Адже киянин власноруч підписав те, що його змусили підписати, а довести тортури через два роки практично неможливо.
 
Як відомо, до кінця 2020 року між Росією та Україною так і не відбулося взаємного звільнення утримуваних осіб, на яке сподівались українські правозахисники та рідні політв’язнів. 
 
Усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Раніше ZMINA повідомляла, що Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter