Політв’язень Аппаз Куртамет є жертвою насильницького зникнення — “Крим SOS”

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “Крим SOS” назвала кримського татарина Аппаза Куртамета, заарештованого в тимчасово окупованому Криму, жертвою насильницького зникнення.

Про це йдеться на сторінці “Крим SOS”.

Аппаз Куртамет. Джерело: телеграм-канал Рефата Чубарова

Жителя селища Новоолексіївка Генічеського району Херсонської області Аппаза Куртамета затримали на КПВВ “Чонгар” на адміністративній межі з тимчасово окупованою АР Крим 23 липня.

За відомою “Крим SOS” інформацією, наступного дня матері кримського татарина надійшов телефонний дзвінок від невідомої особи, який повідомив про затримання. За два тижні невідомі зателефонували й батькові Аппаза Куртамета. Чоловіку повідомили, що його син перебуває у фільтраційному таборі й попросили не “створювати галас”, повідомили у правозахисній організації.

10 жовтня незаконне формування, що називає себе київським районним судом” міста Сімферополя оголосило запобіжний захід Куртамету: перебування під вартою до 5 грудня. Куртамета звинувачують у фінансуванні полку “Азов”. Чоловікові інкримінують порушення статті 208 Кримінального кодексу Росії (“організація незаконного збройного формування чи участь у ньому”).

У правозахисній організації вказують, що упродовж майже трьох місяців місце перебування та правовий статус Аппаза Куртамета були невідомі. Також не було інформації про причину утримання та висунуті обвинувачення.

Крім того, у нього не було доступу до адвоката. 

“Отже,  Аппаз Куртамет є жертвою насильницького зникнення”, — констатував аналітик “Крим SOS” Євгеній Ярошенко.

Раніше “Крим SOS” повідомляв, що після повномасштабного вторгнення Росії на територію України 24 лютого насильницькі зникнення поширилися також на новоокуповані території та їхня кількість продовжує зростати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter