“Це тобі за “Беркут”: російські силовики побили політв’язня Шумкова

Дата: 26 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Український політв’язень Олександр Шумков, якого незаконно тримають у Росії за участь у “Правому секторі”, розповів, що силовики в СІЗО Твері та Торжка застосовували до нього фізичне насильство. 

Про це з посиланням на адвоката українця Романа Лизлова повідомляє видання “Грани.Ру”. 

Шумков розповів, що 24 березня співробітники СІЗО вивели його з камери в душову і завдали 15 ударів згорнутим у рулон гумовим килимком; били по ногам і спині. Він додав, що відчував сильний біль після побиття, але не звертався по медичну допомогу, адже боявся подальшої розправи. Із 22 березня по 2 квітня Шумкова тримали в камері площею 12 квадратних метрів з п’ятьма іншими арештантами.

“У приміщенні не було чим дихати, на стінах і стелі була цвіль, був присутній різкий запах вогкості”, – розповів українець. 

Коли Шумкова етапували до колонії у Твері, то також застосували фізичне насильство: в одному з приміщень адміністрації установи російський силовик завдав йому не менше п’яти ударів палицею по ногах.

“На, отримуй, це тобі за вбитих співробітників “Беркуту” на Майдані”, – казав він під час побиття. 

Шумков повідомив своєму адвокату, що у нього болять зуби, але йому не дають знеболювальних і не везуть до стоматолога.

Згодом сестра Шумкова Людмила на своїй сторінці у Facebook виклала відео, де її брат передав вітання всім небайдужим людям, які його підтримують, і розповів, що перебування в російських катівнях тільки зміцнили його переконання. 

Нагадаємо, про зникнення Олександра Шумкова стало відомо в серпні 2017 року. Офіційно російські силовики затримали його у вересні того ж року. Правозахисний центр “Меморіал” зазначає, що Шумков брав участь у Євромайдані, а у 2014 році працював охоронцем лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша, після чого пішов служити в ЗСУ. За версією російських слідчих, Шумков брав участь у діяльності “Правого сектору”, “зокрема в бойових діях у зоні АТО”. Російські силовики погрожували хлопцю розправою за національність та політичні переконання.

Водночас, як повідомляли рідні Шумкова, вони самі вирішують проблеми політв’язня, адже з грудня минулого року його не відвідував представник України. Інформацію про стан його здоров’я та місце перебування рідні отримують від російських правозахисників та небайдужих до долі хлопця людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter