Політв’язня Володимира Дудку не лікують, а лише знімають симптоми

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язня, моряка ВМС України у відставці Володимира Дудку, який має цілий букет хронічних і важких хвороб, вже сім років в ув’язненні не лікують, а лише знімають симптоми захворювань.   

Про це повідомили на сторінці Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Капітан 2 рангу запасу Володимир Дудка на тлі корабля “Сімферополь”, другим командиром якого він був. Джерело: “Новинарня”

Росіяни затримали чоловіка восени 2016 року, його та двох колег звинуватили у підготовці диверсій нібито на замовлення української розвідки.

Дудка провину не визнав, у квітні 2019 року його засудили до 14 років ув’язнення. Зараз він знаходиться у виправній колонії №11 Ставрополя (Росія). 

58-річний Володимир страждає на виразку шлунка, гіпертонію, шкірний висип, аденому простати та сечокам’яну хворобу. Також у нього стабільно високий тиск: 150 на 90, іноді показники ще вище.

“По суті, це гіпертонія, яку в колонії не лікують. Через це у нього страшні головні болі. Я передаю йому ліки, але це, скоріше, можна назвати самолікуванням, адже обстеження з цього питання у колонії не було”, — повідомив син політв’язня Ілля.

Він розповів, що недавно у батька був період, коли його тіло обсипало фурункулами. Після уколу антибіотика в санчастині гнійники з часом пройшли.

З 2021 року після етапування у Дудки з’явився сверблячий висип. Тоді лікарі назначили йому симптоматичне лікування, мазі йому передавали знайомі з волі. Ця хвороба невідомого походження постійно повертається.

Правозахисники наголошують, що з таким букетом хронічних та важких недугів, Володимир мав би знаходитися під наглядом лікарів, пройти діагностику та приймати препарати, що будуть лікувати, а не знімати другорядні прояви хвороби.

За словами сина бранця, у колонії він системно отримує тільки стоматологічну допомогу.

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля закликало Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Омбудсмана Дмитра Лубінця, Офіс омбудсмана України посилити моніторинг додержання прав українських громадян, які досі перебувають в неволі країни-окупанта, а також застосувати всі можливі важелі впливу задля якнайшвидшого повернення всіх українських політв’язнів додому.

Нагадаємо,  Володимира ДудкуОлексія Бессарабова й Дмитра Штиблікова затримали 9 листопада 2016 року в Севастополі. Чоловіків звинуватили в нібито підготуванні диверсії організованою групою і зберіганні зброї.

У Службі безпеки України заявили, що затримані в Криму громадяни України не є ані співробітниками, ані контактерами з боку СБУ.

16 листопада 2017 року підконтрольний Росії “Севастопольський міський суд” засудив Дмитра Штиблікова до п’яти років колонії суворого режиму. Він уклав досудову угоду зі слідством, визнавши свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. Правозахисники вважають це підтвердженням тиску на нього з боку слідства.

4 квітня 2019 року Володимира Дудку та Олексія Бессарабова незаконно засудили до 14 років позбавлення волі. Дудка і Бессарабов повністю заперечують свою провину. Верховний суд Росії залишив вирок незмінним

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter