Політв’язня Еміра-Усеїна Куку лишили в колонії сам на сам з післяопераційними проблемами

Дата: 24 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язню, кримськотатарському правозахиснику Еміру-Усеїну Куку після проведеної операції на кишківнику росіяни не надали жодних медичних рекомендацій, фактично лишивши його в колонії сам на сам з післяопераційними проблемами.  

Про це Центру прав людини ZMINA розповіла його дружина Мер’єм Куку.

Емір-Усеїн Куку. Джерело: фейсбук-сторінка “Кримської солідарності”

“Його дуже рано повернули до колонії з лікарні. Після операції він мав перебувати під наглядом лікарів щонайменше 10–14 днів. У колонії йому зробили кілька ін’єкцій аскорбінової кислоти й зняли шви”, – розповіла вона.

Діагноз кримського правозахисника вимагає дотримання дієти, але для цього в російській колонії нічого не передбачається. Жодної інформації про саму операцію чоловіку не надали, як і медичних рекомендацій.

Фактично його лишили в колонії сам на сам з післяопераційними проблемами, сказала дружина. Тож він був вимушений просити родину шукати в інтернеті інформацію щодо його хвороби та рекомендації.

Нагадаємо, що 21 червня Еміра-Усеїна Куку вивезли з російської колонії в Салаваті до лікарні з нападом болю в нирках. У процесі діагностики з’ясувалося, що порушено важливі функції кишківника.

23 червня кримськотатарському правозахиснику провели невідкладну хірургічну операцію. Згодом, за словами дружини, його виписали з міської лікарні в Салаваті та перевели до лікарні в Уфі в задовільному стані. 

Емір-Усеїн Куку – кримськотатарський правозахисник та активіст. Він, як і інші кримчани: Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров, є фігурантом так званої ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Перших чотирьох обвинувачених у цій справі арештували 11 лютого 2016 року. Серед них – і член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку.

12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вироки шістьом фігурантам справи. Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення в колонії суворого режиму, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років. 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власиха Московської області (Росія) лишив вирок чинним

Amnesty International вважає Куку в’язнем совісті. Правозахисний центр “Меморіал” визнав його політв’язнем.

Міжнародна організація Front Line Defenders, що захищає правозахисників у світі, висловила глибоке занепокоєння станом здоров’я Куку та ненаданням російською владою, під контролем якої перебуває незаконно ув’язнений правозахисник, інформації його сім’ї.

Правозахисна організація закликала російську владу звільнити Еміра-Усеїна Куку і, поки він перебуває під вартою, надати йому відповідне медичне обслуговування, щоб гарантувати його фізичну та психологічну недоторканність.

Front Line Defenders вважає, що Емір-Усеїн Куку зазнає переслідувань і жорстокого поводження виключно внаслідок його законної та мирної діяльності із захисту прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter