Політув’язнену Ірину Данилович етапують до Краснодара попри погіршення стану здоров’я — Лубінець

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політув’язнену громадянську журналістку, правозахисницю Ірину Данилович, незаконно засуджену до майже 7 років позбавлення волі, 17 липня планують етапувати з окупованого Криму до російського Краснодара.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у телеграмі.

Ірина Данилович. Фото з соцмереж

При цьому факт погіршення стану здоров’я Данилович та необхідність негайної медичної допомоги адміністрація Сімферопольського СІЗО до уваги не взяла, написав Омбудсман.

Він нагадав, що упродовж більш як року перебування в СІЗО правозахисниця жодного разу не отримала кваліфікованого лікування. Внаслідок цього у неї загострилася хвороба вух, через що вона може повністю втратити слух. Також Ірина страждає на постійний головний біль та порушення координації рухів.

“Вкотре звертаю увагу міжнародної спільноти — РФ продовжує зухвало порушувати Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур і катування”, — написав Лубінець.

За інформацією батька правозахисниці Броніслава Даниловича, вона так і не отримала необхідну меддопомогу. До того ж її не ознайомили з текстом постанови апеляційного суду й з трьома протоколами судових засідань у “верховному суді” Криму. Тобто її планують етапувати на територію Росії без ознайомлення з матеріалами судового розгляду.

Також Лубінець звернув увагу на незаконне етапування з Криму до Балашова Саратовської області двох інших кримських політв’язнів — Фархода Базарова та Меджита Абдурахманова.

Фарход Базаров і Меджит Абдурахманов. Джерело: телеграм-канал Дмитра Лубінця

На переконання Омбудсмана, світова спільнота має активізувати зусилля та вимагати від Росії доступу до місць утримання всіх незаконно ув’язнених громадян України та негайного їх звільнення.

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити громадянську журналістку, правозахисницю Ірину Данилович.

Новина написана в межах проєкту “Список Гафарова-Ширінга: порятунок кримських політв’язнів у біді”. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program.

Погляди, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційної позиції МЗС Чеської Республіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter