Політтехнолог та блогер Володимир Петров погрожував шеф-редакторці порталу “Детектор медіа” Наталії Лигачовій

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Політтехнолог Володимир Петров заявив в ефірі на своєму ютуб-каналі ISLND TV, що українці, які виїхали з країни під час повномасштабної війни, мають бути обмежені в правах. А журналісти, які, за його словами, кинули країну, “не мають права вчити, як жити”.

Про це повідомляє “Детектор медіа”. 

Скриншот з ютуб-каналу ISLND TV, де політтехнолог Володимир Петров погрожує шеф-редакторці порталу “Детектор медіа” Наталії Лигачовій

Усі, хто втік, мають бути позбавлені певних прав. Обмеження прав. Усе”, – заявив Петров.

Ця заява прозвучала в контексті розмови про публічні висловлювання журналістів на шостій конференції National Media Talk, зокрема й тих, які на початку повномасштабного вторгнення виїхали з країни.

Петров згадав слова шеф-редакторки порталу “Детектор медіа” Наталії Лигачової.

“Те, що Нацрада дала “Радіо Ісландія” ліцензію, – це нонсенс. Це – чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде. Вова Петров – це той, хто привів колись тітушок на Майдан, які побили тоді Олю Сніцарчук з 5 каналу, це той, хто просував купу чорних технологій, і він зараз працює на Офіс президента. Мене дуже дивує, чому ніхто не підкаже Банковій, що це просто стидоба”, зазначила вона у своєму виступі.

За ці висловлювання Петров пригрозив Лигачовій “покаранням”, яке сам визначить.

“Лигачова – я зразу попереджаю – буде покарана”, – сказав Петров.

“У порядку, передбаченому законом”, – спробував уточнити його слова співведучий Сергій Іванов.

Проте той заперечив і заявив, що він нібито “буде вирішувати, як вона буде покарана”.

“Я не вимагаю вибачень. Раніше, коли вона це говорила, мені було по фонарю. Зараз вважайте, що я таке “понятіє ввьол”. Тобто Лигачова буде покарана, це не обговорюється”, – сказав Петров (оригінальну лексику збережено).

Він також уточнив, як саме може бути покарана Лигачова та всі інші, хто покидав Україну та висловлює тепер свою думку, згадавши про інцидент із Тарасом Чорноволом.

Я готовий говорити, сперечатися з тими, хто залишався в Києві. Але будь-яке чучело, яке втекло – бізнесмен, журналіст, політик, мені по**р, – і зараз приїхало і розповідає, як жити, буде покаране. Якщо хто намагається уявити, згадайте, що сталося з Тарасом Чорноволом кілька місяців тому”, – сказав Петров.

Екснардепа Чорновола 13 червня в Києві облили зеленкою та кинули в сміттєвий бак.

Юридичний радник Центру прав людини ZMINA Даниїл Попков пояснив, що слова Петрова щодо Наталії Лигачової підпадають під статтю 345-1 Кримінального кодексу України – погроза або насильство щодо журналіста.

Оскільки слова Лигачової про діяльність Петрова, через які він їй погрожував, були сказані публічно, їх можна трактувати як журналістську діяльність, а отже дія статті охоплює цей випадок.

Ця стаття включає погрозу будь-яким насильством щодо журналістів. Згадку про інцидент з Тарасом Чорноволом, якого кинули в сміттєвий бак, можна трактувати як погрозу вчинення насильства. Тому я б радив у цьому випадку звертатися до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення”, – пояснив юрист.

Нагадаємо, судова лінгвістична експертиза підтвердила, що журналістка інтернет-видання “Полтавська хвиля” Анастасія Мацько сприйняла погрози насильства з боку Сергія Бойка як “реальні, об’єктивні й такі, що загрожують її соціальному функціонуванню та особистому благополуччю”. Крім того, журналістка побоювалась їхнього виконання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter