“ПОЛІНА” протидіятиме домашньому насильству ще у чотирьох містах

Дата: 08 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Невдовзі мобільні бригади з протидії домашньому насильству Міністерства внутрішніх справ “ПОЛІНА” запрацюють у Дніпропетровській, Донецькій, Львівській та Хмельницькій областях, а також розшириться на нові райони у Києві та Одесі.

Про це заступник міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва повідомила на своїй сторінці у Фейсбук.

Як відомо, з 12 червня 2017 року пілотні мобільні групи працюють у Дарницькому районі Києва, Малиновському районі Одеси та у місті Сєвєродонецьку Луганської області.

Деєва повідомила, що 7 листопада у столичному музеї Івана Гончара відбулась презентація результатів роботи пілотних мобільних груп “ПОЛІНА” за 4 місяці.

Згідно з інфографікою, представленою на сайті МВС, в результаті роботи мобільних груп відкриті 22 кримінальні провадження за фактами домашнього насильства.

За 4 місяця до підрозділів поліції, де уже працює проект, надійшло  1451 звернення від людей, які страждають від домашнього насильства.

Окрім відкритих кримінальних проваджень, правоохоронці склали 419 адмінпротоколів, винесли 186 офіційних попереджень, провели 363 профілактичні бесіди та прийняли 480 заяв від потерпілих.

Як підкреслила заступник глави МВС, у відомстві чітко усвідомлюють, що безпечне суспільство починається з безпеки сім’ї.

“Ми це розуміємо, і тому сьогодні активно працюємо над ефективним інструментом боротьби, яким стали поліцейські мобільні групи з протидії домашньому насильству “ПОЛІНА”, – наголосила Анастасія Дєєва.

Загалом впродовж 9 місяців 2017 року до поліції звернулися 83 964 постраждалих від домашнього насильства.

Як вказують дослідження, це лише 10 % всіх випадків домашнього насильства, інші ж залишаються “в тіні”.

“Незважаючи на те, що кількість звернень до поліції збільшується, нас така ситуація радує. Адже нехай і повільно, але проблема домашнього насильства все ж виходить з тіні – росте довіра громадян до правоохоронних органів, вони готові звертатися та просити допомоги”, – каже заступниця міністра внутрішніх справ.

Згідно з інфографікою, до кінця 2017 року “ПОЛІНА” запрацює у  Новокадацькому районі Дніпра, Суворівському районі Одеси та Лівобережному районі Маріуполя.

А впродовж перший трьох місяців 2018 року мобільні групи з’являться у всіх районах Києва, а також у Львові та Хмельницькому.

За даними доповіді “Безпека та правосуддя в Україні” Програми розвитку ООН, близько 60% жінок регулярно страждають від фізичного насильства.

Домашнє насильство – це злочин особливої категорії, він потребує особливих підходів. Адже у 85% випадків воно відбувається між інтимними партнерами.

За статистикою, 83% постраждалих від домашнього насильства – жінки.

Ще 11% постраждалих – чоловіки, і 6% – діти.

“ПОЛІНА” радить, як розпізнати домашнє насильство:

  • використовує дітей для встановлення контролю над вами, погрожує відібрати дитину та заборонити бачитися з нею;
  • позбавляє вас права розпоряджатися навіть особистими коштами, приймати самостійні фінансові рішення;
  • постійно критикує, принижує;
  • обмежує контакти з друзями та близькими, контролює вас – що робите, з ким бачитися;
  • якщо партнер (чоловік/дружина або інший член сім’ї) завдає вам фізичної шкоди або постійно погрожує;
  • примушує займатися сексом проти волі;
  • контролює всі, навіть найдрібніші витрати;
  • погрожує, що вижене з помешкання, залишить без грошей та не платитиме аліменти;
  • забороняє вам навчатися, працювати, робити кар’єру та інше.

В таких випадках “ПОЛІНА” рекомендує телефонувати 102.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter